Решение на Софийски районен съдПлатната са оценени за 190 000

...
Решение на Софийски районен съдПлатната са оценени за 190 000
Коментари Харесай

Близо 30 години затвор след кражба на картини на Майстора

Решение на Софийски областен съд
Платната са оценени за 190 000 лв.

Софийски областен съд наложи общо 28 години и половина затвор за участници в грабеж на картини на Владимир Димитров-Майстора и други художници. До наказването се стигна след импортиран обвинителен акт на Софийска районна прокуратура.

Както “Труд ” писа, обирът бе осъществен през декември 2018 година от къща на бул. “Сливница ” в София, където живеели роднини на Майстора. Тогава 45-годишният Антон Антонов-Амет и 27-годишният му приятел Виктор Христов-Чочо влезнали в жилището, като счупили прозорец. Задигнали 5 картини на Владимир Димитров-Майстора, седем картини на Димитър Киров, една на Вили Николов и антикварни движимости. Стойността на плячката била 190 256,50 лв., споделиха от прокуратурата.

След обира Амет и Чочо се свързали с Петър Костов, който да им откри покупател. Костов и Атанас Йончев пренесли 10 картини, които били натъкпани в чували и ги предали на Божидар Нейков. Той от своя страна ги продал на антиквар за 8500 лв.. От облагата 2800 лева били за Йончев, а за Костов - 2500 лв.. Самият Амет твърди, че бил измамен и получил едвам 2500 лв..

Амет и Чочо ще лежат по 10 година в пандиза. Костов е осъден с 5 година зад решетките. Йончев ще лежи 3 години и 6 месеца. Нейков пък получава условна присъда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР