Решение на гръцкия съд върна кризата между Атина и Анкара,

...
Решение на гръцкия съд върна кризата между Атина и Анкара,
Коментари Харесай

Нова криза между Атина и Анкара

Решение на гръцкия съд върна рецесията сред Атина и Анкара, след обрисувалата се опция за стопляне на отношеният сред двете ни съседки.

Гръцкият Държавен съвет, който е основният административен съд на страната, постанови да бъде обещано право на леговище на турския офицер Сюлейман Йозкайнакчъ, който дружно с трима други военни избяга в Гърция след осуетения опит за прелом в Турция през юли 2016-а.

Атина постъпи вероломно. Първо, съумя да издейства освобождението на двамата гръцки бойци от турския съд, които бяха упрекнати в шпионаж, а след това заби ножа, като даде политическо леговище на турските военни изменници, и по тази причина ще си понесе заслуженото, разясняват турски източници.

Преди това гръцки съд бе постановил да бъде обещано леговище на четиримата военнослужещи, базирайки се на Женевската спогодба за отбрана на правата на индивида. Анкара остро реагира на това решение, президентът Ердоган беседва с премиера Алексис Ципрас, последва срещуположен акт - двама гръцки бойци бяха арестувани от турските управляващи и упрекнати в шпионаж. Турско-гръцките връзки стигнаха точката на заледяване.

Наскоро обаче турският съд освободи двамата гръцки бойци и те се завърнаха в Гърция. Последваха изказвания на благосклонност от гръцка страна поради жеста на Анкара. Гръцкият боен министър Панос Каменис предложения турския си сътрудник Хулуси Акар да посети Гърция.

Точно когато се очакваше разведряване в връзките сред Анкара и Атина, бе оповестена присъдата на гръцкия Държавен съвет, който удостовери в действителност присъдата на предходната инстанция - да бъде обещано леговище на Сюлейман Йозкайнакчъ, която ще важи и за другите трима военни. Решението включва и правото на свободно напредване в рамките на Гърция, респ. и в Европейския съюз.

В отговор на решението на гръцкия съд Турция упрекна Гърция в поддръжка на участниците в опита за прелом от 2016-а. Съвсем явно е, че с решението си правосъдните управляващи в Гърция заеха страната на враговете на Турция и пучистите, разяснява в Туитър Йомер Челик, представител на Партията на справедливостта и развиването на президента Реджеп Тайип Ердоган. Такъв метод е още по-сериозен и срамен спрямо поддръжка на тероризма, написа още Челик.

Решението подвигна на крайник Анкара и е немислимо да се мисли за какъвто и да е прогрес, какъвто се очакваше в турско-гръцките връзки, показват същите източници. При тези условия по всяка възможност няма да се състои визитата на турския министър на защитата Хулуси Акар в Гърция.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР