Републиканците от щатския конгрес критикуват тарифите върху вноса на стомана

...
Републиканците от щатския конгрес критикуват тарифите върху вноса на стомана
Коментари Харесай

Увеличават се критиките срещу тарифите, наложени от Тръмп

Републиканците от щатския конгрес подлагат на критика цените върху вноса на стомана и алуминий от Европейски Съюз, Канада и Мексико , а водачи от засегнатите страни реагират гневно, желаят ответна реакция варираща от стомана до спални чували и писалки , оповестява БиБиСи.

Френският президент в телефонен диалог с Тръмп, разяснява че дейностите на Съединени американски щати са " противозаконни ". Макрон го осведоми, че Европейски Съюз ще реагира по " корав и симетричен метод ".

Тръмп оправдава цените, които влязоха в действие в среднощ с това, че американските производители на стомана и алуминий са жизненоважни за националната сигурност и са застрашени.

 Съединени американски щати постановат тежки мита върху стоманата и алуминия от Европейски Съюз, Канада и Мексико
Съединени американски щати постановат тежки мита върху стоманата и алуминия от Европейски Съюз, Канада и Мексико

25 % за стоманата и 10 % за алуминия

Тази аргументация е отхвърлена от съдружниците. Канадският министър председател Джъстин Трюдо разказва изказванието като засегнатост . " Канада да се счита за опасност за националната сигурност на Съединените щати е немислимо ", разяснява той.

Americans remain our partners, friends, and allies. This is not about the American people. We have to believe that at some point their common sense will prevail. But we see no sign of that in this action today by the US administration.
— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) 31 май 2018 година

Canada will also challenge these illegal & counterproductive measures under NAFTA Chapter 20 and at the WTO. It is simply ridiculous to view any trade with Canada as a national security threat to the US and we will continue to stand up for Canadian workers & Canadian businesses.
— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) 31 май 2018 година

Секретарят за интернационалната търговия на Англия Лиъм Фокс разяснява, че таксата от 25% върху стоманата е " безусловно неуместна " . Той дефинира хода на администрацията на " Тръмп " като " просто протекционизъм и би било тъпо, в случай че се стигне до търговски спор с най-близките ни съдружници ".

Мексиканският външен министър Луис Видегарай изясни, че страната му ще наложи ответни ограничения: " Позицията на Мексико за търговия , за имиграция или за сигурност, или за каквато и да е област на съдействие със Съединените щати, няма да варира, и не заради обидна изразителност и голословни едностранни ограничения от подобен тип. Ние ще продължим да пазиме ползите на Мексико , тъкмо както сме правили до момента ".

 Канада и Мексико с контраудар против митата на Съединени американски щати
Канада и Мексико с контраудар против митата на Съединени американски щати

Мексико удря свинското месо, гроздето, ябълките и гладката стомана от Съединени американски щати

Срещу цените се причисляват и републиканците от конгреса на Съединени американски щати. " Не съм склонен с това решение. Действията през днешния ден са ориентирани към съдружниците на Америка когато би трябвало да работим с тях, с цел да се оправим с нелоялните търговски практики на страни като Китай ", разяснява ръководителят на конгреса Пол Райън. Кевин Брейди добавя: " Тези цени удрят неправилните цели. Европа, Мексико и Канада не са проблем - Китай е ".

Тръмп разгласи проектите за цените през март и съобщи, че може да отстрани митата върху стоманата и алуминия единствено в случай че страните от Европейски Съюз " анулират ужасните си бариери и цени за импорт на американски артикули ". Американският министър на търговията Уилбър Рос съобщи в четвъртък, че договарянията с Европейски Съюз, Канада и Мексико не са постигнали задоволително прогрес.

Рос разяснява, че Тръмп има властта да вдигне цените или да ги промени когато и да е, като оставя място за " еластичност " . " Ние продължаваме да сме подготвеност и в действителност желаем да беседваме с всички тези страни ", изясни Рос.

Канада съобщи, че ще наложи цени в размер до 25% на американски артикули на стойност 13 милиарда $ , считано от 1 юли. Те включват някои типове американска стомана, както и потребителски артикули като кисело мляко, уиски и кафе. Министерството на стопанската система на Мексико разгласи, че възнамерява нови мита за стомана, свинско месо, ябълки, грозде, боровинки и сирене.

Канада, Мексико и Европейски Съюз дружно изнасят стомана и алуминий на стойност 23 милиарда $ за Съединени американски щати през 2017 година - съвсем п оловината от общо Щатски долар 48 милиарда от общия импорт на стомана и алуминий предходната година.

Америка може да се окаже с тежкото икономическо влияние, което съгласно икономисти ще е под формата на по-високи цени и загуба на работни места - до 470 хиляди души . Цените на стоманата в Съединени американски щати към този момент са увеличени заради несигурността. IHS Markit предвижда, че цените на стоманата в Съединени американски щати ще се повишат с към 10% през идващите месеци вследствие на цените.

Рос отхвърля изказванията и счита, че последствията ще бъдат минимални . Според анализатори обаче избрани промишлености, като да вземем за пример производството, евентуално ще понесат сериозен удар . " Надявам се, че опустошаване е прекомерно мощна дума, само че не съм сигурен, че е по този начин ", разяснява Джон Антон от IHS Markit.

Европейският лист с ответни цени е документ с 10 страници и варира от чугун до зърнени и бобови зърна. Европейски Съюз разгласи, че ще предприеме дейности против Съединени американски щати в Световната комерсиална организация.

 Това е неприятен ден за международната търговия, до часове отвръщаме на Съединени американски щати, гневен Юнкер
Това е неприятен ден за международната търговия, до часове отвръщаме на Съединени американски щати, гневен Юнкер

Напълно недопустимо е страна да постанова едностранни ограничения

Последното, което написа президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп в своя " Туитър " е:
FAIR TRADE!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 31 май 2018 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР