Република Северна Македония ще реагира на оценката на БАН, че

...
Република Северна Македония ще реагира на оценката на БАН, че
Коментари Харесай

Заев не бърза да се сърди на БАН за становището, че няма македонски език

Република Северна Македония ще реагира на оценката на Българска академия на науките, че македонският език е акцент на българския, съобщи министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев.
" Ще реагираме, тъй като това е част от въпроса за решение на проблемите сред Северна Македония и България в Договора за добросъседство и другарство. Първите стъпки са направени. Вярвам, че би трябвало да решим този въпрос ”, акцентира той, съгласно БГНЕС.
Заев сподели, че не е осведомен с българската позиция, само че наложително ще има реакция посредством Министерството на външните работи на Северна Македония.
На въпрос на публицист, дали това може да докара до прекратяване на договарянията с България, Заев изясни, че договорът с България  е " написан деликатно от двата народа поради въпросите с идентичността " и подписан на македонски и на български език, " в сходство с конституциите на двете страни ". ЮТази дефиниция демонстрира, че България още не е подготвена да признае нашия македонски език. Това е въпрос, който остана да решим при използването на контракта и имам вяра, че в случай че сме европейци и се разгласяваме за европейска народна власт и за европейски полезности и права, би трябвало час по-скоро да преодолеем този въпрос ”, съобщи Заев.
ЮНие сме македонци, които приказват македонски език ", акцентира Заев и добави, че чака от " другарска България да преодолее този въпрос и да остави неговото решение в различен формат, както е и въпросът за Гоце Делчев ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР