Република Северна Македония – това е историческият компромис, финализиран днес

...
Република Северна Македония – това е историческият компромис, финализиран днес
Коментари Харесай

Станишев: Република Северна Македония – това е историческият компромис

Република Северна Македония – това е историческият компромис, финализиран през днешния ден от министър председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Това разяснява евродепутатът и водач на ПЕС Сергей Станишев в персоналния си фейсбук профил. Той показа и фотография с двамата министър председатели. Ето какво още написа Станишев:

Договорът с всички елементи ще бъде подписан в края на седмицата, а жителите ще би трябвало да одобрят смяната на името на референдум през есента. Смятам, че пътят към участието на страната в НАТО и Европейски Съюз е открит. Очаквам Съветът да даде зелена светлина за договаряния с Европейски Съюз още в края на юни.

Гордея се с обстоятелството, че това решение се реализира с помощта на напъните и волята на две прогресивни държавни управления. Години наред Груевски настойчиво блокираше договарянията, с цел да поддържа националистическата изразителност и напрежението. Напълно споделям оптимизма на Зоран Заев, който съобщи, че за Македония идват по-добри времена. Заслугата за това значително е персонално негова.

Днес решително можем да заявим, че Македония е другар със съседите си, и то с помощта на прогресивното държавно управление и персоналните старания на Заев. Това е модел на държание, който би трябвало да бъде за образец на Балканите. Победа за стабилността и демократичното развиване в района и победа за лявото политическо семейство в Европа, които приветстваха и окуражиха двамата водачи по време на срещата на левите министър председатели в София на 16 май т.г.

Постигнатите договорености би трябвало да получат утвърждение в националните парламенти, само че е явно, че няма проект „ Б “, а сегашният исторически прозорец от благоприятни условия ще се затвори задълго, в случай че съглашението се провали. Затова се надявам опозиционните сили в двете страни да проявят разсъдък и да загърбят дребнополитическите сметки и самоцелното критикарство в името на европейското бъдеще на двете страни и района като цяло, и да поддържат постигнатия компромис.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР