Реновираната археологическа експозиция в Историческия музей в Горна Оряховица ще

...
Реновираната археологическа експозиция в Историческия музей в Горна Оряховица ще
Коментари Харесай

Представят реплика на праисторически вертикален стан в музея в Горна Оряховица

Реновираната археологическа експозиция в Историческия музей в Горна Оряховица ще бъде открита в събота. Новите уреди имат за цел да основат удобна среда за запазване и показване на движимото културно завещание. В модерната зала за първи път ще намерят място предмети с научна стойност, съхранявани досега в хранилището. Новата експозиция ще показа и най-ценните находки от възобновените през 2015 година разкопки на крепостта Ряховец.  go-2

Археологическите занимания с деца и фамилии ще бъдат обогатени с нов интерактивен пъзел с магнитни снимки от теренните изследвания. Чрез него посетителите могат да търсят и сглобяват елементи от устройството и историята на емблематичната горнооряховска цитадела.

В обновената експозиция също по този начин ще бъде показана имитация на праисторически отвесен стан. С него всички искащи ще могат да се допрян и опознаят най-ранните ръчни техники при тъкането.

Организаторите са планували доста изненади за участниците в откриването. Всеки клиент ще получи като сувенир древен хрисовул с восъчен щемпел, като името ще бъде изписвано на ръка от старовремски духовник калиграф. Непосредствено след откриването ще стартира първото издание на новата лятна музейна игра „ Експонатите описват ”. В нея най-хубавите търсачи на предмети ще си тръгнат с награди.

С откриването на обновената археологическа експозиция се слага началото на петия сезон от „ Семейни съботи в музея ”. Летните занимания за деца и родители ще продължат всяка събота от 16 юни до 15 септември. Предвидени са нови забавни занимания, креативен ателиета и игри с награди.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР