Ремонтираният и изцяло обновен общински театър Апостол Карамитев“ в Димитровград

...
Ремонтираният и изцяло обновен общински театър Апостол Карамитев“ в Димитровград
Коментари Харесай

Театърът в Димитровград отваря наесен след мащабния ремонт

Ремонтираният и напълно освежен общински спектакъл „ Апостол Карамитев “ в Димитровград наесен още веднъж ще посрещне публикаслед траялите повече от 2 години строителни и реставрационни действия. Това оповестиха на конференция през днешния ден кметът Иво Димов, шефът на театъра Димитър Атанасов и екипа по плана.



2454455 лева е общата му стойност. Той резервира съществуващата планова скица и функционална обязаност на пространствата, като напълно е ремонтиран театралният салон и сцената с въртящ кръг, заменени са столовете, при което местата понижават с към 100 и към този момент са 341. Нови- последна дума на техниката, са също озвучителната и осветителна системи, оповестителната, отоплителната, пожароизвестителна и пожарогасителна съоръжения, електрическата, водопроводна и канализационна, вентилационната съоръжения, като е построено и видеонаблюдение. Осигурена е и налична архитектурна среда за хора с двигателни усложнения. Запазена е и петолъчката на тавана в театралния салон, като орнаментите са реставрирани.



Този в действителност знаков за Димитровград план трябваше да завърши на 12 юни, след 7-месечното удължение на периодите. Готови сме на 99 % и следва да подадем искане до ДНСК за държавна приемателна комисия, защото е обект от трета категория, разяснява кметът Иво Димов.



Той благодари на всички, ангажирани с създаването и осъществяването на плана, като не скри, че поради доста странични фактори при работата са зародили редица премеждия и въпросителни. Очакванията са в края на юли или началото на август да бъде публикуван Акт 16 и от септември театърът още веднъж да отвори порти. Сега той дава отговор на всички модерни условия и Димитровград може да се гордее, разяснява още Иво Димов.



В театралния салон са инсталирани новите столове, които общината закупи откакто отхвърли доставените от фирмата-изпълнител, за които кметът и екипа бяха безапелационни, че не дават отговор на заложените условия. Сагата продължава в съда, откакто от компанията апелират, само че това не е от толкоз значително значение. Разликата сред закупените от нас и доставените е към 40000 лева, добави Димов. Старите столове, които са първите от Народния спектакъл, са прибрани и съхранени, като занапред ще обмисляме какво ще вършим с тях, защото огромна част се нуждаят от реституция, разяснява кметът.

Предстоят довършителни работи по интериора, които общината финансира. Идеята е във фоайето да бъдат подредени картини от фонда на галерията „ Петко Чурчулиев “, като сега с това се занимават художниците Стефан и Аглика Чурчулиеви.



Изключително съм удовлетворен от резултатите, увери и шефът на театъра Димитър Атанасов. Наесен театърът ще показа и лична продукция, като към този момент има едно детско зрелище и две за възрастни. В едното вземат участие 8 млади артисти приключили предходната година. Работи се по още едно детско и едно за възрастни, заяви Атанасов. Очакванията са от септември театърът към този момент да има и лична натрупа, както и да бъдат основани детско театрална и любителска школи.



Най-важното е да осъществим с живот и наличие тази постройка, след главния ремонт, какъвто не е юридически от настаняването на театъра в нея, разяснява кметът Иво Димов.

Общински трагичен спектакъл „ Апостол Карамитев “ има над 70-годишна история. Създаден е през 1953 година с декрет на Държавния съвет. През 1964 година е закрит, а през 1972 година – възобновен още веднъж, като Държавен трагичен спектакъл. През 1994 година е трансформиран в държавна открита сцена, а от 2011 година е със статут на общински спектакъл.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР