Ремонт с цялостно преобразяване ще претърпи площадът пред Централната железопътна

...
Ремонт с цялостно преобразяване ще претърпи площадът пред Централната железопътна
Коментари Харесай

Столичната община планира да преобрази площада пред Централна гара

Ремонт с изцяло видоизменение ще претърпи площадът пред Централната железопътна гара в София. Това заяви основният проектант на столицата Здравко Здравков пред публицисти. През 2018 година ще бъде разгласен конкурс за план за пространството, след което ще стартира ремонтът.

По думите на Здравков пространството пред гарата е с огромен капацитет заради близостта до центъра на града и положителната обезпеченост с градски превоз.

" Там има влакове, рейсове, трамваи, метро. Само самолети няма ", посочи основният проектант.

Преди две години беше изработен дребен ремонт на площада, като тогава общината даде обещание, да откри финансиране за цялостна реорганизация. Най-вероятно тя няма да се реализира и през идната година, тъй като в бюджета на общината за 2018 година не са планувани пари за тази активност. Здравков обаче сподели, че ще разгласи конкурс, с който да бъдат открити проектанти. Той уточни, че желанието му е пространството да стане привлекателно за хората, тъй като в този момент пустее и се употребява само за пренос от пешеходците.

София си търси цвят

Сред другите проекти на основния проектант са да вкара обединен стандарт за цветове, които се употребяват за градското обзавеждане, да продължи с премахването на рекламни обекти из града и да понижи броя на зимните градини на заведенията.

Идеята за стандарт за цветовете, които да се употребяват в градското обзавеждане, цели за всеки регион на София да има ясно избрани цветове и материали за плочките, фасадите, кофите за отпадък и даже чадърите на заведенията, които се слагат.

Очаква се обединен цвят да бъде въведен първо в центъра на града, като към този момент са почнали диалози по въпроса с създателя на плана за идната следващата година реорганизация на ул. " Граф Игнатиев " арх. Иво Пантелеев.

Премести това

През 2018 година Здравков ще внесе в Столичния общински съвет предложение за изменение в наредбата за преместваемите обекти. Основната цел е да се лимитират опциите за слагане на рекламни пана и за зимните градини на заведенията. Това са хрумвания, които основният проектант се пробва да осъществя от повече от година.

В началото на 2017 година той съобщи, че желае да отстрани зимните градини на заведенията по бул. " Витоша ". Аргументите му бяха, че обектите не са с обяснен легален статут, някои от тях са с пъти по-голяма повърхност от самите заведения и в същото време затрудняват придвижването на пешеходците. Тогава обаче желанията му доведоха до митинг на притежатели и обектите съществуват и до през днешния ден.

Опитите на Здравков да понижи броя на рекламните обекти из града обаче бяха по-успешни. На няколко пъти през годината по негова заповед общински чиновници премахваха билбордове, пана и телефонни кабини, на които също се слагат реклами. Причината е, че договорите на вложителите с общината са изтекли преди години, само че те заплащат санкциите за това вместо наем. Тази активност обаче също среща опозиция. " Непрестанно звънят от какви ли не кабинети с молба някой билборд да остане още най-малко един месец, тъй като бил обвързван с някоя акция ", сподели основният проектант.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР