Ректорът на Националната художествена академия (НХА) проф. Николай Драчев е

...
Ректорът на Националната художествена академия (НХА) проф. Николай Драчев е
Коментари Харесай

Ректорът на закъсалата Национална художествена академия подаде оставка

Ректорът на Националната художествена академия (НХА) проф. Николай Драчев е подал оставка. Оттеглянето му идва ден, откакто преподаватели и работещи в университета излязоха на митинг поради забавени хонорари. Те и синдикатите упрекнаха Драчев в нерегламентирано пренасочване на средства за заплати и стипендии към покриване на финансови разноски, както и в това, че не ръководи добре парите на академията и това я довело до финансов колапс.

За оставката на Драчев оповестиха от пресцентъра на университета. Ректор краткотрайно ще бъде един от заместниците му доцент Бойка Доневска. Тя ще управлява университета до избора на нов ректор, който е плануван за 15 януари 2020 година Заседанието на Общото заседание беше планувано преди преждевременното отдръпване на Драчев, защото мандатът му изтича. Оставката на ректора би трябвало да се одобри от Общото заседание, което има право да избира и освобождава управлението на университета.

Формирана е и комисия от представители на НХА, която да води договаряния с Министерството на образованието и науката за решаването на финансовите проблеми на университета, споделиха още от НХА.

В петък във висшето учебно заведение имаше Академичен съвет, на който трябваше да се обясни за какво в бюджета на висшето учебно заведение има дефицит и няма средства за хонорари. Според участници в съвещанието обаче огромна светлина върху аргументите за финансовия колапс на академията не била хвърлена.

Въпреки че проблемите на НХА очевидно са от месеци, за тях се разбра в този момент и то поради недоволството на работещите във висшето учебно заведение. От формалните финансови доклади, оповестени на уеб страницата на академията, излиза, че наличните средства са на минус от към 600 000 лв..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР