Рекордно високите температури, измерени от началото на годината в Сибир,

...
Рекордно високите температури, измерени от началото на годината в Сибир,
Коментари Харесай

Рекордните температури в Сибир са от климатичното затопляне

Рекордно високите температури, измерени от началото на годината в Сибир, са провокирани от човешката активност и подбуденото от нея климатично стопляне, твърди английско изследване, представено от Ройтерс. Високите температури през първите шест месеца на годината провокираха огромни горски пожари в северната част на Русия, подпалиха нормално влажната растителност и разтопиха пермафроста.

Всички тези феномени провокират паника по отношение на световното климатично стопляне и въздействието му в Арктика, предава Българска телеграфна агенция.

Подобни високи температури биха били вероятни единствено един път на 80 000 години, в случай че човешката активност и парниковите газове не бяха повишили земната температура с 1 градус по Целзий, спрямо прединдустриалната ера.

"Нашето изследване разкри, че климатичното стопляне е нараснало възможностите за продължителните горещини в Сибир 600 пъти, а тези данни са плашещи! ", съобщи Андреа Чаварела. Той е създател на изследването и почитан академик в Британската метеорологична работа

Нова рекордно висока температура беше измерена в Арктика /38 градуса по Целзий/ в град Верхоянск на 20 юни, като в това време междинните температури в Сибир бяха с 5 градуса по-високи от нормалните в интервала януари-юни.

През месец май нефтен контейнер, построен върху замръзнала почва, се срина, предизвиквайки един от най-големите разливи в района. Горещините провокираха огромни горски пожари на повърхност от 1,15 милиона хектара в края на юни. При това естествено злополучие бяха освободени в атмосферата 56 милиона тона въглероден двуокис.

Количеството се равнява на целогодишните излъчвания на страни като Швейцари и Норвегия, установяваха учените.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР