Рекордно търсене на имоти в Гърция. На някои места цените

...
Рекордно търсене на имоти в Гърция. На някои места цените
Коментари Харесай

Имоти в Гърция: Къде е най-скъпо и къде е най-изгодно?

Рекордно търсене на парцели в Гърция. На някои места цените стигат до 26 000 евро за квадратен метър. Но има и предложения, които са изненадващо преференциални. Къде е най-скъпо и къде към момента може да се откри евтина жилищна повърхност, споделя.

Багерите още не са пристигнали да изкопаят основите, само че продажбата на първокласни жилища, които ще бъдат издигнати на мястото на тогавашното атинско летище, към този момент върви с цялостна мощ. На брега в предградието " Елиникон " ще бъде повдигнат цялостен комплекс от хотели, търговски и конгресни центрове, места за спортуване и за превозване на свободното време, яхтено пристанище и хиляди жилища. Инвестициите възлизат на 8 милиарда евро, а знак на комплекса ще стане кулата Marina Tower, която ще бъде по-висока от Кьолнската катедрала. В 45-етажната кула ще има 200 първокласни жилища.
Цени до небесата



Проектът е един от най-модерните в Европа, а цените са едни от най-високите – сред 9000 и 26 000 за квадратен метър. Но претендентите би трябвало да побързат: търсенето занапред надвишава всички упования на вложителите, които допускат, че жилищата в кулата ще бъдат разпродадени още до началото на идната година.

При това жилища се търсят освен там, а в цяла Гърция, написа вестник Handelsblatt. Гръцкият пазар на недвижими парцели е един от най-атрактивните, показва немският брокер Кристиан Зейрер, който от 20 години работи в Гърция. Високият интерес се дължи на пандемията: от една страна доста хора местят своя хоумофис от дъждовната Северна Европа към слънчевия Юг, от друга – от ден на ден летовници търсят сигурност от ковид в своите лични четири стени.

В огромен курортен комплекс на полуостров Пелопонес за продажба се оферират първокласни вили с повърхност от 230 до 300 квадратни метра, единствено на няколко метра от плажа. Техните цени са по към 1,5 милиона евро, като от 80-те планувани за създаване вили 70 към този момент са продадени.



Сред най-търсените дестинации са Миконос, Санторини и Парос, както и островите Крит, Корфу и Родос. Но и парцелите на по-малки острови като Антипарос, Милос, Кеа или Сими също са доста търсени. Цените се движат сред 2000 и 6000 евро за кв.м, само че могат да бъдат и доста по-високи. На Миконос първокласните жилища излизат приблизително 12 488 евро за квадратен метър, а на остров Санторини – 10 335 евро.

Имотите в модерните курорти несъмнено са скъпи, само че като цяло цените в Гърция са по-ниски, в сравнение с в множеството други средиземноморски страни – в резултат на гръцката дългова рецесия. Прогнозите на банка Piraeus гласят, че в идващите години повишаването е неизбежно – приблизително с по 4,9 % на година. От което следва, че хората, купуващи в този момент парцел, могат да чакат повишение на цената му.

. Те купуват жилища както в Атина, по този начин по крайбрежието на юг. Подобно на доста от европейците, които подхващат тази стъпка, китайците също гледат на парцелите като на инвестиция.
Поскъпване по време на пандемия

Жилищата в Гърция са толкоз мечтани, че цените им нарастваха даже по време на пандемията. Апартаментите, които са най-търсения вид жилища в страната, нарастват с 4,4% през 2020 година Купува както ново строителство, по този начин и по-стари жилища, демонстрират данните на Централната банка на Гърция. Апартаментите във водещите градове Атина и Солун нарастват надлежно с 7,6% и 4,8% на годишна база.

Цените не престават да се усилват и през първите 2 тримесечия на актуалната година, като повишаването е приблизително над 4%. Само през второто тримесечие на 2021 година най-бързо нарастват жилищата в Атина с 6,4%, следвана от Солун с 4,1% и други огромни градове с 3,2%. Цените на парцелите в останалата част от страната се усилват приблизително с 2,6%.

Имотният пазар в Гърция демонстрира резистентност и се е движил в противоположна посока по отношение на останалата част от стопанската система през 2020 година, макар неподходящото влияние на пандемията, съгласно отчет на организацията за кредитен рейтинг DBRS.

Пазарът е мощно подвластен от задграничните купувачи – най-голямото нарастване на цените има основно в Атина и в и други известни туристически дестинации. Цените на жилищата в други региони на Гърция, към които има по-малък капиталов интерес, нарастват доста по-бавно.
100 квадратни метра за 100 000 евро



Пред " Дойчландфунк " атинският брокер Темис Бакас споделя, че нерядко чужденците демонстрират интерес към парцели в региони или квартали, които не са атрактивни за самите гърци – да вземем за пример тъй като не се употребяват с положително име. А чужденците ги търсят, защото разчитат да създадат преференциална договорка – в такива региони спадът в цените стига до 60%.

" Имам да вземем за пример клиент от Израел, който купи за 100 000 евро 100 квадратни метра в атинския квартал Кипсели, а това е единствено на 10 минути от центъра. В коя друга европейска столица можеш да купиш жилище покрай центъра на такава цена? ", споделя брокерът.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР