Рекордно търсене на имоти в Гърция. На някои места цените

Рекордно търсене на имоти в Гърция. На някои места цените ...

Имоти в Гърция: Къде е най-скъпо и къде е най-изгодно?


Рекордно търсене на имоти в Гърция. На някои места цените стигат до 26 000 евро за квадратен метър. Но има и оферти, които са изненадващо изгодни. Къде е най-скъпо и къде все още може да се намери евтина жилищна площ, разказва .

Багерите още не са пристигнали да изкопаят основите, но продажбата на луксозни жилища, които ще бъдат построени на мястото на някогашното атинско летище, вече върви с пълна сила. На брега в предградието "Елиникон" ще бъде издигнат цял комплекс от хотели, търговски и конгресни центрове, места за спортуване и за прекарване на свободното време, яхтено пристанище и хиляди жилища. Инвестициите възлизат на 8 милиарда евро, а символ на комплекса ще стане кулата Marina Tower, която ще бъде по-висока от Кьолнската катедрала. В 45-етажната кула ще има 200 луксозни жилища.
Цени до небесатаПроектът е един от най-модерните в Европа, а цените са едни от най-високите – между 9000 и 26 000 за квадратен метър. Но кандидатите трябва да побързат: търсенето отсега надхвърля всички очаквания на инвеститорите, които предполагат, че жилищата в кулата ще бъдат разпродадени още до началото на следващата година.

При това жилища се търсят не само там, а в цяла Гърция, пише вестник Handelsblatt. Гръцкият пазар на недвижими имоти е един от най-атрактивните, посочва германският брокер Кристиан Зейрер, който от 20 години работи в Гърция. Високият интерес се дължи на пандемията: от една страна много хора местят своя хоумофис от дъждовната Северна Европа към слънчевия Юг, от друга – все повече летовници търсят сигурност от коронавируса в своите собствени четири стени.

В голям курортен комплекс на полуостров Пелопонес за продажба се предлагат луксозни вили с площ от 230 до 300 квадратни метра, само на няколко метра от плажа. Техните цени са по около 1,5 милиона евро, като от 80-те планирани за изграждане вили 70 вече са продадени.Сред най-търсените дестинации са Миконос, Санторини и Парос, както и островите Крит, Корфу и Родос. Но и имотите на по-малки острови като Антипарос, Милос, Кеа или Сими също са много търсени. Цените се движат между 2000 и 6000 евро за кв.м, но могат да бъдат и много по-високи. На Миконос луксозните жилища излизат средно 12 488 евро за квадратен метър, а на остров Санторини – 10 335 евро.

Имотите в модерните курорти определено са скъпи, но като цяло цените в Гърция са по-ниски, отколкото в повечето други средиземноморски страни – вследствие на гръцката дългова криза. Прогнозите на банка Piraeus гласят, че в следващите години поскъпването е неизбежно – средно с по 4,9 процента на година. От което следва, че хората, купуващи сега имот, могат да очакват повишаване на стойността му.

. Те купуват жилища както в Атина, така по крайбрежието на юг. Подобно на много от европейците, които предприемат тази стъпка, китайците също гледат на имотите като на инвестиция.
Поскъпване по време на пандемия

Жилищата в Гърция са толкова желани, че цените им нарастваха дори по време на пандемията. Апартаментите, които са най-търсения тип жилища в страната, поскъпват с 4,4% през 2020 г. Купува както ново строителство, така и по-стари жилища, показват данните на Централната банка на Гърция. Апартаментите във водещите градове Атина и Солун поскъпват съответно с 7,6% и 4,8% на годишна база.

Цените продължават да се увеличават и през първите 2 тримесечия на настоящата година, като поскъпването е средно над 4%. Само през второто тримесечие на 2021 г. най-бързо поскъпват жилищата в Атина с 6,4%, следвана от Солун с 4,1% и други големи градове с 3,2%. Цените на имотите в останалата част от страната се увеличават средно с 2,6%.

Имотният пазар в Гърция показва устойчивост и се е движил в обратна посока спрямо останалата част от икономиката през 2020 г., въпреки неблагоприятното въздействие на пандемията, според доклад на агенцията за кредитен рейтинг DBRS.

Пазарът е силно зависим от чуждестранните купувачи – най-голямото увеличение на цените има главно в Атина и в и други популярни туристически дестинации. Цените на апартаментите в други райони на Гърция, към които има по-малък инвестиционен интерес, нарастват значително по-бавно.
100 квадратни метра за 100 000 евроПред "Дойчландфунк" атинският брокер Темис Бакас споделя, че нерядко чужденците проявяват интерес към имоти в райони или квартали, които не са атрактивни за самите гърци – например защото не се ползват с добро име. А чужденците ги търсят, тъй като разчитат да направят изгодна сделка – в такива райони спадът в цените стига до 60%.

"Имам например клиент от Израел, който купи за 100 000 евро 100 квадратни метра в атинския квартал Кипсели, а това е само на 10 минути от центъра. В коя друга европейска столица можеш да купиш жилище близо до центъра на такава цена?", казва брокерът.

Източник: expert.bg