Рекордно нарастване на търсенето на злато се отчита по цял

...
Рекордно нарастване на търсенето на злато се отчита по цял
Коментари Харесай

Рекордно нарастване на търсенето на злато се отчита по цял свят.

Централните банки по света са увеличили покупките му, сочат данни на Световния съвет по златото. Световноизвестни анализатори смятат, че покупката на ценния метал от регулаторите е достигнала 55-годишен връх.
 
Красимир Неделчев е един от българите, които се притесняват за своите спестявания и по тази причина е решил редовно всеки месец да заделя по малка сума от Приходите си и да купува по един грам инвестиционно злато.
 
„Инвестирането в злато го виждам като някакъв вид стабилност пред останалите валути. След, може би, десет години ще имам печалба, но основната причина, поради която го правя, е да не си изгубя стойността на парите”, обяснява той своите действия пред репортерите на Нова телевизия.
 
Повечето известни експерти в своите интервюта и статии по темата твърдят, че има хора, които могат да си позволят да инвестират между 100 и 200 лева месечно и такива, които съумяват да инвестират по няколко милиона всяка година.
 
„По-големите инвеститори, когато говорим за суми над 100 000 или над 1 милион лева, се интересуват от по-големи продукти над 3000 лева. Едноунциеви монети, кюлчета на швейцарски рафинерии, ликвидни продукти, които са лесно продаваеми в цял свят”, посочи Главният дилър за инвестиционно злато Алвина Леви.

Наблюдава ръст на търсенето на инвестиционно злато във всички категории – както при златните кюлчета, така и при монетите. За разлика от други видове продукти, физическото инвестиционно злато следи близо текущата цена на благородния метал на световните пазари и е отлично средство за трайно съхраняване на стойност. При кюлчетата има висок интерес към всички тегловни стойности и за най-малките, като еднограмовото абонаментно кюлче Tavex, така и за Valcambi от с тегло по 50 г. Сходна динамика се наблюдава и при инвестиционните монети, независимо дали става въпрос за историческите, като френските франкове и австрийските дукати, или за популярните съвременни инвестиционни монети като Виенска филхармония, Канадски кленов лист и Австралийско кенгуру. Данните на Tavex показват, че в България покупките през миналата година са нараснали със съвкупно 40% в сравнение с 2021 г., когато пък се увеличиха над два пъти спрямо предходната година.

За разлика от инвестиционното злато, търсенето на златни накити рязко е намаляло, отчитат търговците от Златарската улица в Пловдив. „При нас работата от началото на коронавируса е 100% надолу. Направо трагедия. 2020 година беше абсолютно загубена, 2021 г. - също. Миналата - от април-май, нещата се промениха”, казва търговецът на златни бижута Красимир Митев.
 
istockistock
Според оценки, търсенето на злато през 2022 г. се е увеличило с 18%, което е най-високото ниво от 2011 г. насам. „Тъй като очакваме рецесия в големите икономики в световен мащаб, най-логичното нещо е цената на златото да продължи да расте или поне да запази тези си стойности”, уточнява Леви.
 
Годишните покупки на злато от централните банки за последните 12 месеца възлизат на 1136 тона, което е над два пъти повече от 2021 година.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР