Рекордно нарастване на търсенето на злато се отчита по цял

...
Рекордно нарастване на търсенето на злато се отчита по цял
Коментари Харесай

Златото се продава като топъл хляб по време на криза

Рекордно повишаване на търсенето на злато се регистрира по целия свят, оповестява Народоосвободителна въстаническа армия. Централните банки по света са нараснали покупките му, сочат данни на Световния съвет по златото. Анализаторите считат, че покупката на скъпия метал от регулаторите е достигнала 55-годишен връх.

Красимир Неделчев е един от българите, които се тормозят за спестяванията си и затова е решил всеки месец да заделя по дребна сума от заплатата си и да купува един грам капиталово злато.

„ Инвестирането в злато го виждам като някакъв тип непоклатимост пред останалите валути. След, може би, 10 години ще имам облага, само че главната причина, заради която го върша, е да не си изгубя цената на парите ”, изяснява той.

Експертите настояват, че има хора, които могат да си разрешат да влагат сред 100 и 200 лв. месечно и такива, които влагат по няколко милиона всяка година.

„ По-големите вложители, когато приказваме за суми над 100 000 или над 1 милион лв., се интересуват от по-големи артикули над 3000 лв.. Едноунциеви монети, кюлчета на швейцарски рафинерии, ликвидни артикули, които са елементарно продаваеми в целия свят ”, уточни консултантът за капиталово злато Алвина Леви.

За разлика от капиталовото злато, търсенето на златни украшения внезапно е намаляло, регистрират търговците от Златарската улица в Пловдив. „ При нас работата от началото на ковид е 100% надолу. Направо покруса. 2020 година беше безусловно изгубена, 2021 година - също. Миналата - от април-май, нещата се трансформираха ”, споделя търговецът на златни бижута Красимир Митев.

Според оценки, търсенето на злато през 2022 година се е нараснало с 18%, което е най-високото равнище от 2011 година насам. „ Тъй като чакаме криза в огромните стопански системи в международен мащаб, най-логичното нещо е цената на златото да продължи да пораства или най-малко да резервира тези си стойности ”, прецизира Леви.

Годишните покупки на злато от централните банки за последните 12 месеца възлизат на 1136 тона, което е над два пъти повече от 2021 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР