Рекордната активност на българите в чужбина, която отбелязаха изборите през ...

Рекордната активност на българите в чужбина, която отбелязаха изборите през

Изборният ентусиазъм на българите в чужбина затихва

Рекордната интензивност на българите в чужбина, която отбелязаха изборите през април т.г., евентуално ще остане ненадмината. Нещо повече – наподобява ентусиазмът на сънародниците ни да вземат участие в подготовката и провеждането на вота видимо спада.

Такъв извод може да се направи от разбора на блогъра и избирателен зрител Боян Юруков, оповестен недавна . В текста Юруков напомня значимата функция на доброволците зад граница, когато се организират избори: „ На всеки избор осведомяваме , призоваваме, изясняваме, намираме пространства , попълваме комисии и потребности . ” И показва , че през годините тази функция „ рядко е разпознавана, а от време на време даже блокирана ”.

Като образец дава случаи, при които прокуратурата приканва българи в чужбина разпит поради следствия на изборни измами. „ Обвинения липсваха – прокурорите единствено им било любопитно. Това отношение и откровеният тормоз накара много да се откажат освен да оказват помощ с изборите, само че и да имат каквото и да е с България. Общата позиция, в това число на хора в ЦИК е, че задачата на прокуратурата е точно била такава – безнравственост на дейните българи, най- към този момент в западна Европа ”, изтъква той.

По думите му доброволците са създали експеримент да реализират официално съглашение с ЦИК и външното ни министерство, което направи взаимната им работа по изборите по- ефикасна . Тъй като това не е случило, мнозина в този момент бойкотират организацията на вота 2 в 1, което „ слага пред действителен риск изборите в чужбина, тъй като е на практика невероятно консулствата ни с крайно незадоволителния им личен състав и ресурси да провеждат даже част от секциите ”.

„ Независимо, че 700 секции са кардинално утвърдени без значение от заявленията, едва ли ще има кой да заплати за пространствата , да попълни комисиите и да свърши всичката работа към вота, която остава скрита за обикновения гласоподавател ”, изтъква той. И добавя , че всичко това изяснява и намаленият брой на заявленията за гласоподаване , постъпващи от чужбина. За вота през април те са били 85 815 броя, а за юли – 70 960 броя. Прогнозата му е, че за изборите през ноември ще бъдат към 42 000.

Това няма да се отрази съществено на броя на изборните секции, които ще бъдат към 700. Но може да се чакат компликации , настоява той, по организационната работа: „ едва ли ще има кой да заплати за пространствата , да попълни комисиите и да свърши всичката работа към вота, която остава скрита за обикновения гласоподавател. ” Липсата на заявления ще забави и самото гласоподаване , защото въз основа на тях се съставяха изборните списъци в чужбина.

Източник: segabg.com