Рекордна за паламуд година отбелязват в навечерието на Никулден ден

...
Рекордна за паламуд година отбелязват в навечерието на Никулден ден
Коментари Харесай

Паламуд вместо шаран ще сложат на Никулденската трапеза в Царево

Рекордна за паламуд година означават в навечерието на Никулден ден риболовците по Южното Черноморие. Именно деликатесната риба ще участва на празничната софра вместо обичайния шаран. 

Заради утежняването на времето не можахме да се нарадваме на последните дни на есенния лов на риба, отбелязва Георги Пейчев от Царево, който от 30 години е в сектора, а предприятието му за улов, преправка и търговия с риба и рибни артикули дава самун на двайсетина души. Въпреки това изпращат извънреден сезон:

" Годината беше неповторима, незапомнена. Такива улови в годините обратно не бяха осъществени . Затова има причина и тя не е в рибата, а в това, че риболовците са по-подготвени, с по-специални мрежи и това дава отражение и върху активността им. "



От 10 дни риболовците на юг не са влизали в морето. Последиците:

" Всичко, което се предлага на пазара, е замразено. Цената се въртеше към 8 лв. за кг при паламуда и за към 6 лв. цената на чернокопа за кг. "

На Никулденската маса в Царево царят ще е паламудът, безапелационен е рибарят Георги Пейчев:

" Паламудът е рибата, която чакаме през цялата година и това е критерият за положителния риболовец, за положителната слука и майсторлъка. "

Повече чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР