Рекорден срив на избирателната активност беляза първия тур на френските

...
Рекорден срив на избирателната активност беляза първия тур на френските
Коментари Харесай

Срив на избирателната активност на местните избори във Франция

Рекорден срив на изборната интензивност беляза първия тур на френските районни избори, който се организира макар пандемията и рестриктивните мерки. Традиционните партии очевидно надвиват над крайните, съгласно първите резултати.

Ляво и дясно с близки резултати, превес на обичайна десница над крайнодесните, едва показване на президентската партия - това е наклонността, обрисувана в междинните резултати на първия кръг на френските районни избори. Те бяха белязани от исторически срив на изборната интензивност: към 65% не са отишли до урните.

Вотът е донесъл триумф за редица основни фигури от републиканската десница. Така е в столичния регион Ил дьо Франс, както и в северния регион О дьо Франс претендентът републиканец Ксавие Бертран излезе надалеч пред противника си от партията на президентското болшинство. Противно на някои прогнози крайната десница към този момент води единствено в един регион. Вече стартират договарянията и пренареждането на листите за втория тур, до който доближават получилите над 10 % гласове.

Рекордно ниската интензивност е най-печалният резултат от вота, който е финален тест за политическите сили преди президентските и парламентарните избори следващата година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР