Рекорден брой участници – над 1200, ще излязат в димитровградската

...
Рекорден брой участници – над 1200, ще излязат в димитровградската
Коментари Харесай

Над 1200 участници в Димитровград на „България танцува 2022“

Рекорден брой участници – над 1200, ще излязат в димитровградската спортна зала „ Младост “ в XVI издание на Националния танцов конкурс „ България танцува 2022 “. Форумът е от 18 до 20 ноември, оповестиха от кметството. 

В събитието ще вземат присъединяване танцьори от България, които ще се показват в 48 спортни категории в три танцови стила - типичен балет, присъщи и модерни танци.    42 танцови обединения и 30 самостоятелни участника от цялата страна са декларирали присъединяване в състезанието, както и от Националното учебно заведение по танцово изкуство в София, Националното учебно заведение за музикално и танцово изкуство „ Добрин Петков ” - Пловдив,  Националното учебно заведение за музикално и театрално изкуство „ Проф.Панчо Владигеров ” от Бургас и Националното учебно заведение по изкуствата „ Добри Христов ” - Варна.

Конкурсът е включен в програмата на Министерство на културата и се реализира с поддръжката на Министерство на образованието и науката и Община Димитровград. Организатор е Общински център за танцово изкуство " Галаксико " с началник Тихомир Митев. Конкурса има за цел да развива и разпространява танцовите стилове: типичен балет, присъщи и модерни танци, обмяната на опит и  творческите хрумвания на достиженията в конкурсните стилове.   В двудневния танцов маратон ще се дефинират най – положителните танцьори в разнообразни танцови посоки във всяка възрастова група и спортна категория.

Журито е в състав проф. Хикмет Мехмедов, Небойша Славкович – зам.-председател на сръбската танцова федерация и интернационален арбитър към Световната танцова организация (IDO), Марта Петкова – основен живописен началник на Софийската опера, Никола Хаджитанев – премиер-солист на Софийска опера и балет, прима-балерината на софийска опера и балет Дарина Бедева и  Весела Василева – учител по типичен балет в Националното учебно заведение по изкуствата " проф. Веселин Стоянов " – Русе. Те ще дефинират най-хубавите осъществявания в тридневната конкуренция.

За първи път тази година ще бъдат раздадени и университетски награди. По преценка на журито, всички класирани от 1-во до 3-то място в IV възрастова група - сола, ще имат опция да бъдат признати без прелиминарен приемен изпит в катедра,,Хореография " на АМТИИ,,Проф.Асен Диамандиев ” – Пловдив. Осигурена е и Стипендия от доц.д-р Диляна Никифорова за образование в Балетна академия Марян 2023 година

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР