Рекорден брой са новорегистрираните в Турция с коронавирус днес -

...
Рекорден брой са новорегистрираните в Турция с коронавирус днес -
Коментари Харесай

Подготовка на секциите за гласуване на българските граждани в Турция, в сила е пълен локдаун

Рекорден брой са новорегистрираните в Турция с ковид през днешния ден - 42 308. От нощес в страната е наложена 56-часова цялостна карантина - до понеделник сутринта.

В тази конюнктура се приготвят секциите за гласоподаване на българските жители. Днес до 18:00 часа би трябвало да бъдат запечатани всички изборни секции.

Около 350 000 са изселниците с български паспорти в Турция, сочат данните на локалните организации. Най-голям брой заявления за вота в неделя са подадени онлайн тук. За разлика от предходни избори, когато имаше условие декларацията за гласоподаване да бъде попълвана пред представителите на СИК, в този момент гласоподавателите могат да идват с авансово запълнен документ.

В деня на размисъл и на следващия ден е в действие комендантски час, неразрешено е излизането на открито, затворени са всички магазини и заведения. А българските гласоподаватели ще могат да се придвижват, показвайки на управляващите български документ за идентичност.

Командированите от България членове на секционните изборни комисии дойдоха в Турция в четвъртък, а през днешния ден пред всяка секцията те се събират, с цел да я приготвят за изборния ден - прави се стерилизация на помещението, тестват се компютрите и нужната техника. Процесът би трябвало да приключи до 18:00 часа.

Тази година не се чакат по този начин наречените изборни екскурзии поради условията за PCR тест. И въпреки всичко някои български жители може да решат да пътуват до България, само че то ще е с постоянните автобусни линии или персонален превоз.

Същевременно Covid пандемията в Турция e в разгара си и не престават да затварят бизнеси. Във всички 81 турски провинции тази седмица имаше внезапен скок в Covid заболеваемостта. Най-тежка е обстановката в Истанбул.

За Рамазан президентът Реджеп Ердоган разгласи стягане на ограниченията и от 13 април ще затворят заведения за хранене и кафенета.

До 31 май турските управляващи понижиха Данък добавена стойност за бранша на услугите и хотелиерството от 8 на 1 %. Това обаче не оказва помощ на хората.

На този декор почти 20% от популацията на Турция към този момент е имунизирано против ковид, а страната се подрежда на 6-то място в света по брой ваксинирани.

Имунизацията стартира в средата на януари с китайската ваксина на Синофарм, а от през вчерашния ден към този момент има и ваксини на „ Пфайзер “/„ Бионтек “.

Турция през днешния ден регистрира рекордно висок брой на нови инфекции, а страната е в клопката на бързоразпространяващите се английски и африкански разновидности на вируса, предава специфичният делегат на БНР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР