Рекорден брой кучета са осиновени миналата година от общинския приют

...
Рекорден брой кучета са осиновени миналата година от общинския приют
Коментари Харесай

Рекорден брой кучета са осиновени от общинския приют в Добрич през миналата година

Рекорден брой кучета са осиновени предходната година от общинския подслон за безстопанствени животни в Добрич. 121 четириноги са намерили нов дом и уют при любящи стопани, с помощта на доброволци и неправителствени организации. По-голямата част от животните обаче се осиновяват в чужбина, до момента в който у нас не престават да бъдат изоставяни.

Капацитетът на общинския подслон в Добрич е за 104 кучета. В момента тук домуват 94 животни. Озовали са се след сигнал, че скитат или са водени непосредствено от стопаните си.

Изоставят възрастните си животни, което е тъпо! Големите, едрите породи, с които не могат да се оправят и не желаят повече да хранят, също ги изоставят. Оставяли са пред вратата, връзват ги за оградата, носят ги в чували, споделя доктор Михаела Тосева, началник отдел в Община Добрич и ветеринарен доктор в Приюта за безстопанствени животни.
Всъщност даже и безпризорните улични кучета в миналото са били нечии любимци, а през днешния ден са отхвърлени от обществото.

Стават спорове за избрани кучета. Дали са в действителност нападателни или пък просто пречат пред очите на някои от жителите и е доста елементарно да се каже това куче се спусна, то е нападателно – не постоянно това е тъкмо казусът. Моето персонално наблюдаване е, че едно животно не агресира, в случай че не бъде предизвикано, по тази причина е хубаво да приемем като поданици на нашите улици, споделя Християн Христов, шеф на Приюта за безстопанствени животни.
За понижаване на популацията на бездомните кучета, те се улавят, карантинират се за няколко дни в приюта, след което се кастрират, чипират и обезпаразитяват. Ако са здрави, се връщат назад там, където са хванати.

Приютът работи с неправителствени организации, които оказват огромна помощ за намирането на приемни фамилии или домове на животните. Освен това се грижат и за лекуването на кучетата.

Нашият бюджет особено за лекуване и медикаменти, лекарства е много нищожен, тъй че оказват помощ – когато се наложи примерно рентген, когато се наложи някаква интервенция – всичкото това нещо Неправителствени организации поема разноските, което тука е момента може би да им благодаря на тези, с които работим, споделя доктор Михаела Тосева, началник отдел в Община Добрич и ветеринарен доктор в Приюта за безстопанствени животни.
Росица Радева е измежду най-новите доброволци в приюта, където попада инцидентно.

Приятелка се обади, че са прибрали едно куче, което е обществено и дойдохме да го забележим. Тосева сподели, че няма нищо срещу да му намерим дом. Ние се обърнахме към организацията, тъй като в България ги вземат повече за синджир, а ние желаеме да лежат по диваните...
Дамите реализират контакт с природозащитници, които намират домове на кучетата в чужбина, главно в Германия.

Почти всяка минута от свободното си време доброволките отделят за изоставените животни. Те оказват помощ в почистването на приюта, разхождат животните, поддържат връзка с тях.

Илиана Ташева е доброволец от 7 години и отделя по един ден седмично за дейна работа в приюта. Тя поддържа и неговата страница в обществените мрежи, посредством която притегля донори. И в това отношение 2021-ва е била извънредно плодородна.

В края на ноември имаме за един ден единствено дарени 400 консерви. Постоянно имаме към този момент донори на ваксини, на медикаменти, на храна. Нещата въпреки и постепенно, имам възприятието, че се отприщиха и хората започнаха да реагират безусловно когато се пусне пост за нещо за часове, сподели Илиана Ташева, доброволец.
В бюджета на приюта има средства за изхранване на животните с гранули, а доброволките им обезпечават кучешки колбас и лакомства. Те поддържат и непрестанен контакт с осиновителите.

От основаването на приюта в Добрич преди 11 години, популацията на бездомните животни е под надзор, с наклонност към понижаване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР