Рекорден брой жени и хора от ЛГБТ общността водят предизборни

...
Рекорден брой жени и хора от ЛГБТ общността водят предизборни
Коментари Харесай

Рекорден брой жени и гейове напират за парламента в Япония

Рекорден брой дами и хора от ЛГБТ общността водят предизборни акции, с цел да се преборят за място в горната камара на японския парламент, съобщи организация Киодо. Изборите ще се произведат тази неделя и се чака да донесат евентуална смяна в политическия пейзаж, доминиран от мъже.

Макар че някои деятели приветстваха невиждания брой дами и открити ЛГБТ хора, политиката, на която залагат претендентите, ще бъде изправена пред тестване. Проучвания демонстрират, че проблеми като повишението на цените и сигурността на жителите, са най-основното терзание на гласоподавателите.

От общо 545 претенденти, 181 са дами. Те вземат участие в изборите, създавани на три години, в опит да завоюват едно от 125-те места в 248-местната горна камара на Народното събрание. Смята се, че на тези избори е маркиран прогрес, тъй като кандидатките доближават до 33,2 %.

Това дава вяра за засилено женско наличие в политиката, макар задачата на държавното управление делът им да стигне 35 на 100 до 2025.

Кандидатите включват 50-годишнната транссексуална жена Карен Йода от партия Рейва Шинсенгуми, чиято девиз е „ Различието е мощ “. 30-годишният бисексуален Шуничи Шинсенгуми от Социалдемократичната партия също ще се включи в акцията, както и 52-годишният Дайго Мацура от Партия на японското възобновяване, който е открит гей.

„ Смятам, че да бъдеш открит е доста значимо “, сподели президентът на „ Прайд хаус Токио консорциум “ Гон Мацунака в изявление за Киодо нюз. „ Почти никой не се е разкрил в политическия свят. До напълно наскоро единствено Канако Оцуджи и Тайга Ишикава (на снимката) го бяха създали “, добави той за двамата депутати от Конституционно-демократическата партия.

Ишикава, член на горната камара, е единственият останал политик, който декларира намерено, че хомосексуален.

Оцуджи не беше избран отново за народен представител предходната година, споделя Оцунака. Той показва, че без очевидно посланичество в Народното събрание, в което средностатистическият народен представител е 61-годишен хетеросексуален мъж, хората даже не биха разбрали, че сред тях има и ЛГБТ хора и предразсъдъците няма да изчезнат.

Коментарите му се появиха на фона на разкритията предходната седмица от документ, който гласи, че „ хомосексуалността е добито психологично разстройство “.

На среща през юни членове на Либерално-демократическа партия насочиха дискриминационни забележки към ЛГБТ общността. Партията е обвързвана с шинтоистка религиозна организация, а тази демонстрация провокира неодобрение в правозащитните организации в обществените мрежи.

Все отново е предизвикателство за всеки претендент да разклати Либерално-демократическа партия и авторитетният им съдружен сътрудник Нова Комейто.

30-годишният Йохей Саики осъзнава, че най-вероятно хората са склонни да гласоподават за познатите стопански политически платформи вместо за тези на новаците.

Саики споделя, че се е почувствал „ извънредно обнадежден “ от влизането на Ишикава в политиката, по време, в което той самият не е имал храброст да се разкрие. Саики е от Партията на самостоятелните деца, която приканва за повече финансови запаси в поддръжка на развъждането на деца.

Японската директорка на клона на неправителствената организация „ Хюман райтс уоч “ Канае Дой споделя, че обществото се трансформира, само че Народното събрание не. Според изследване повече дами, в сравнение с мъже считат, че сегашният брой депутатки е непълен и съществуват стандарти за дамите в Народното събрание.

Само 46 представители на долната камара от общо 465 са дами. Те съставляват 14,4 % от всички парламентарни членове, в това число 23,1 на 100 от горната камара.

Дой споделя, че в случай че най-малко 30% от местата се заемат от представители на нежния пол, средата в Народното събрание ще се промени. Тя предлага да се вкара квота за дами. Една от претендентите е Арфия Ери, 33-годишна жена полиглот от уйгурски генезис. Тя желае японската политика да отрази многообразието в страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР