Реколтата от череши в България ще е наполовина по-малка, прогнозира

...
Реколтата от череши в България ще е наполовина по-малка, прогнозира
Коментари Харесай

Скок в цената на черешите, студът унищожи реколтата

Реколтата от череши в България ще е на половина по-малка, предвижда за „ Монитор “ Живка Гроздева от Асоциацията на овощарите в България.

Според нея повода е в мощните слани в последната седмица на март и първата на април. „ Само в региона на Карнобат бяха регистрирани към 9 нощи с температури под нулата, което се отрази пагубно на плодните пъпки. В други региони на страната ситуацията е било сходно и са регистрирани доста провали. Затова и ранните български череши на пазара са доста малко и цената им е висока – 6 - 8 лева “, сподели тя и напомни, че през предходната година те са коствали за крайния консуматор сред 4 и 5 лева Според нея даже в пика на предлагането на череши след към месец няма да има по-ниски цени на пазара от 1,80 - 2,00 лева./кг. Това обаче няма да може да компенсира загубите на стопаните от студената пролет.

Гроздева добави, че има изумени и плодни дръвчета - кайсии, праскови, ябълки и сливи. Реколтата от ранни череши в Пловдивско е съвсем изцяло унищожена. За това сигнализират фермери, почнали да берат оживелите плодове.

По думите й с изключение на сланата отрицателно въздействие върху плодните дръвчета е оказало и неприятното време по време на цъфтежа, довело до неприятно опрашване при някои типове. „ Очаква се и неприятна годишна продукция от сини сливи, а в това време ще има търсене. При ябълките и прасковите ситуацията ще е сходно и прибраните количества ще са много по-малко от предходната година “, счита тя.

„ Последната такава неприятна пролет бе през 2017-а, а преди нея може би 2011-а и 2013-а, което демонстрира зачестяване на неподходящите феномени. Затова са нужни ограничения “, сподели тя. Гроздева загатна за технологии, употребявани в западните страни, позволяващи отбраната от слана в рисковите интервали, само че те не са евтини.

На въпрос дали стопаните застраховат градините си против слана Гроздева напомни, че застрахователите подписват полици против риска единствено за интервала след 20 април, когато рискът от сходно събитие е под 1 на 100.

„ При градушка пък не заплащат цялостните вреди, а единствено за плодовете, паднали на земята. За останалите по клоните, които също са изумени и разцепени от ледените парчета, няма обезщетение и на процедура се застраховат количества. Докато в западните страни постоянно се обезщетяват стопаните за качествените загуби. Там за вреда се считат всички плодове, негодни да са в първи и екстра клас “, изясни Живка Гроздева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР