Рекламите на хазарт отдавна са завладели ефира на най-гледаните български

...
Рекламите на хазарт отдавна са завладели ефира на най-гледаните български
Коментари Харесай

СЕМ забеляза хазартната инвазия по Би Ти Ви и Нова телевизия

Рекламите на хазарт от дълго време са завладели ефира на най-гледаните български малките екрани, само че реакциите на виновните за тях институции се появяват едвам в този момент, а на други към момента липсват. Съветът за електронни медии ще глоби Би Ти Ви и Нова телевизия за излъчването на реклами на букмейкърски компании във вечерните риалити формати, които се гледат от фамилна публика. Това стана ясно на последното съвещание на медийния регулатор. Обект на фокусиран мониторинг са били предаванията на Нова тв „ Игри на волята “, „ Звездите в нас “ и „ С Рачков всичко е допустимо “ и на Би Ти Ви - „ Фермата “ и „ Гласът на България “. Периодът на наблюдаване е сред 4 октомври и 13 ноември.

Експертите на Съвет за електронни медии откриват, че е станало процедура рекламните блокове в праймтайма да стартират и свършват с клип на
хазарт. Вероятно става дума за видеото с присъединяване на артиста Криско, който е лице на един от многочислените букмейкъри. Освен това в самите комерсиални блокове има по още няколко промоции на залагания, а постоянно и в границите на ефира в долната или страничната лента на екрана се врязват логата и цветовете на хазартни оператори. „ Трайна наклонност е в рекламите на хазарт в праймтайма да вземат участие известни персони, които са образци за подражателство за младежите. Това е причина част от децата да бъдат привлечени и заинтригувани и да дефинират интерес към наличието на рекламите на хазарт “, се споделя в отчета.

Съвет за електронни медии споделя още, че в праймтайма по Би Ти Ви се излъчва
хазартна реклама, в която се демонстрира „ ухилен късметлия, на който явно е провървяло в играта “. Той е седнал зад кормилото на открита спортна кола, а компания в автомобила му вършат 3-4 млади дами с нищожно облекло. Момичетата са седнали на капака на колата по време на придвижване. Оценката на Съвет за електронни медии е, че тази реклама нарушава разпореждането на Закона за радиото и малкия екран, че комерсиалните известия не би трябвало да предизвикват държание, което заплашва здравето и сигурността. „ С цялостното си влияние рекламата внушава на феновете, че в случай че им провърви при залагането, ще се радват и отсега нататък на благоденствие и на нехаен и елементарен живот, включително и на компанията на млади дами в нищожно облекло “, обобщават специалистите на Съвет за електронни медии.

Подобно е посланието и на рекламите с присъединяване на Христо Стоичков, прибавят те. „ В края на една от тези реклами две млади дами с къси червени рокли застават до скъпата алена кола, която се явява турбо
бонус за късметлията в онлайн залаганията. В двете разказани реклами се открива несъобразяване с етичните правила за реклама на хазарт, признати от Националния съвет за саморегулация, счита Съвет за електронни медии. Във въпросния съвет членуват част от фирмите за залагания, малките екрани и радиа и рекламни организации, които създават акциите. Според един от членовете на упоменатия кодекс рекламите на хазарт не би трябвало да внушават, че присъединяване в хазартни игри е удобно за обществения триумф на личността. Съвет за електронни медии ще изпрати писмо до съвета по саморегулация с предложение да се занимаят с описаните два клипа, стана ясно още на съвещанието.

Съвет за електронни медии счита, че риалити форматите на Нова тв и на Би Ти Ви нарушават закона и във връзка с спонсорството. „ Публиката в „ Звездите в нас “ държи в ръцете си цветни балони с комерсиалната марка на хазартния оператор, който е спонсор на рубриката. Много постоянно се демонстрират деца, които размахват въпросните балони “, регистрират специалистите. Заключението е, че е нарушен текста от критериите за присъединяване на деца в комерсиалните известия, съгласно който в реклами на
хазарт не се позволява присъединяване на деца. Съвет за електронни медии регистрира, че Законът за хазарта разрешава на букмейкърски компании да подкрепят спортни, културни, обществени, здравни и други прояви, само че счита, че медийните услуги не са част от разрешените.

Докладът на профилираната администрация на Съвет за електронни медии бе признат с цялостно единогласие от всички членове на съвета. Председателят Соня Момчилова заяви, че въз основа на него ще се върви към наказателни производства. Тя не заяви в какъв размер ще са санкциите, които следва да бъдат наложени. По закон регулаторът първо би трябвало да уведоми Би Ти Ви и Нова телевизия и да им даде опция да показват позиции.

Както " Сега " писа, при започване на декември две от най-големите организации за отбрана на правата на децата протестираха против това, че рекламите на
хазарт се излъчват пред малолетни и приканиха страната да вземе ограничения против телевизионната агресия на онлайн залагания. Национална мрежа за децата и " Асоциация Родители " адресираха апела си до Румен Радев, Вежди Рашидов, Гълъб Донев, до ръководителя на комисията за децата в Народно събрание Халил Летифов, до Съвет за електронни медии и други В него се споделяше, че в учебните заведения, в които сдруженията работят, все по-често следят деца и фамилии, които страдат от хазартна взаимозависимост. " Кризисните центрове, както и обществените услуги за деца и фамилии в страната работят по доста случаи, в които цели фамилии губят своите домове в резултат на хазарта и от това рецесиите в фамилията стават все по-големи и по-трудни, а децата са тези, които са най-потърпевши ", пишеше в отвореното писмо. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР