Река Найроби в Кения е все по-замърсена от битови отпадъци

...
Река Найроби в Кения е все по-замърсена от битови отпадъци
Коментари Харесай

Замърсяването на река Найроби в Кения придобива застрашителни размери

Река Найроби в Кения е все по-замърсена от битови боклуци и промишлени сътрудници.Докато чистата вода не доближава, един от най-бързо разрастващите се градове в Африка се бори да балансира потребностите от основаване на работни места и запазване на околната среда.
Когато бяхме млади, пресичахме реката и отивахме в парцел на другия бряг да се забавляваме. След това се връщахме по същия път. Но в този момент реката е толкоз нечиста и има толкоз стъклени и други боклуци, че не можеш да я пресечеш необут.
Иса Муса, гражданин на квартал Дандора в Найроби

Надолу по течението басейнът на река Ати е източник на доста зеленчуци, продавани на пазарите в Найроби. Освен че унищожава растенията, замърсяването визира поминъка на жителите на разрастващите се покрайнини на кенийската столица.
Земеледието е предизвикателство. Но още по-голямо предизвикателство е водата. Понякога тя е с положително качество, различен път – не е. Когато вали, водата става за потребление, тъй като реката се пречиства, само че когато преваляванията спрат, водата е солена и има химикали.
Морис Мутунга, аграрни производител

Проблемите са нагоре по течението, където селища отвън закона като Корогочо, са насочили някои от канализационните си потоци към реката. Бедняшкото предградие има към 35 000 жители.

Новото държавно управление образува комисия, чиято задача е да почисти и възвърне басейна на река Найроби. Но към момента няма разгласен краен период за осъществяване, нито бюджет.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР