Режим на тока е възможен, само ако има бедствие, например

...
Режим на тока е възможен, само ако има бедствие, например
Коментари Харесай

Няма опасност от режим на тока, според Валентин Николов

" Режим на тока е вероятен, единствено в случай че има злополучие, да вземем за пример – влажен сняг и обледяване на проводниците. Ние сме третият максимален експортьор на електричество в Европа ”.

Това съобщи в предаването " Денят онлайн ” по Валентин Николов – някогашен шеф на АЕЦ " Козлодуй ” ръководител на комисията по енергетика в 44-ото Народно Събрание, ръководител Наказателен кодекс в България на Световен енергиен съвет.

Повод за думите му е писмо от ръководителя на Комисията за контролиране на известията (КРС) Иван Димитров до Виктор Ценков - ръководител на българската федерация на радиолюбителите. В него КРС молят радиолюбителите при вероятно прекъсване на тока да оказват помощ с препращане на известия и тяхната мрежа.

В предаването се включи Ценков, който изясни, че радиолюбителите постоянно са помагали и даде образец с 1999 година при огромното земетресение в Турция. " Искрено се надявам да не се стигне при сходна обстановка. Ние сме релативно самостоятелни, с цел да изпращаме известия в ефир – с подобаваща радиолюбителска инсталация може да изпратим известие до всяка точка на света ”, сподели Ценков.

И някогашният ръководител на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов напомни, че по време на бедствия радиолюбителите са употребени преди години, само че " в този момент връзката е много мобилна ”.

По мнението на Николов топлата вълна тази зима оказва помощ на сметките ни за ток и енергоносители. " Ние нямаме свободен пазар, намалихме потреблението до 10% съветски газ. Има топла вълна тази зима, само че при леден фронт може да се получи неприятна обстановка на цените и за електрическа енергия ”, изясни Николов.

Той съобщи, че сега има свръхпечалби в района и на производителите на електрическа енергия оставят пари за нови вложения, само че в случай че те се изземат, няма да има пари за вложения.

" Има изследване - до 2050 година в района ще се нуждаят от 50 хилядника (реактор по 1000 мегавата), с цел да задоволят нарасналото ползване на ток. Сега такива реактори има единствено в България и в Румъния, Турция строи (АЕЦ). За да се отговори на нарасналото ползване, единствено в България ще са нужни към 4 блока, без да затваряме " Мариците ”, сподели Николов.

Той напомни, че краткотрайно ще бъде спрян 6-ти блок на АЕЦ " Козлодуй ” за ремонт. " Няма замърсяване на района, няма приключване на радиация. Получават се такива проблеми. Част от ВЕЦ-овете също са в ремонт и не работят. Има междусистемна обязаност с Румъния, Гърция и не чакам режим на тока ”, изясни някогашният началник на АЕЦ " Козлодуй ”.

За възможна краткотрайна възбрана на износа на ток, той изясни, че това може да бъде препоръчано единствено като форсмажорно събитие. " При Теменужка Петкова имаше 2 пъти, при Трайчо Трайков – един път. Ако има сходно решение, то ще бъде за малко време и с пояснение пред Европейска комисия ”, сподели николов.

За проектозакона на Демократична България, които желаят страната за 6 месеца да поеме оперативното управление на " Лукойл ”, той сподели, че " Лукойл ” би трябвало да работи. При вероятно прекъсване, газът би трябвало да се придвижва с цистерни, а ние нямаме задоволително цистерни ”, добави Валентин Николов.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР