Режат ползващите данъчни облекчения за няколко жилища 30 на сто

...
Режат ползващите данъчни облекчения за няколко жилища 30 на сто
Коментари Харесай

С 30 на сто скача данъкът за две трети от колите

Режат ползващите данъчни облекчения за няколко жилища

30 на 100 нарастване на налога грози притежателите на 2,4 млн. от общо 3,6 млн. автомобила у нас от началото на идната година. Това може да стане действителност от следващата година, откакто депутатите от финансовата комисия на Народното събрание одобриха промени в Закона за локалните налози и такси на първо четене, написа в. Монитор.
Данните за броя на коли е по данни на КАТ към края на 2017 година Какво се трансформира в облагането на МПС-та? Най-общо казано концепцията за облагане на колите. Досега те се притежателите плащаха на имуществена база, която се образува от мощността на автомобила и годините му. Сега към този момент се прибавя още един съставен елемент – екологичен, съгласно който ще плащаме повече или по-малко от това какъв брой замърсява колата му, на и в коя община живеем. " През този екологичен съставен елемент ще се поправя и данъкът в посока нарастване на налога за замърсяващите околната среда коли и понижение на налога за тези, които са с последна категория Евро 6 ", разяснява измененията шефът на финансовата комисия Менда Стоянова. Но няма съответна сметка с какъв брой се усилва налога, тъй като съответния размер на ставката се дефинира от Общинските препоръки. " Може да се пресметна единствено % на бъдещето завишение, което няма да надвиши 30 на 100 ", добави Стоянова. Синдикатите и работодателите поддържаха измененията.

От КНБС са " за " поради екологичното влияние, макар че ще се " натоварят повече ниско доходните групи ", които карат главно остарели коли. Даже оповестиха данни, че колите над 15 години са 87 на 100 от всички коли по пътищата. Част от работодателите са подготвени да отидат и оферират екотаксата.

Други данъчни промени ще лимитират използването на данъчните облекчения за главно жилище, като на общините се даде законово съображение да таксуват тези, които са се опитвали да заобикалят облагането на жилищата им. " В момента доста хора заявяват по няколко жилища в разнообразни общини като съществени и по този метод употребяват 50 на 100 облекчения на налога за всяко едно от тях ", аргументира се Стоянова.Опозицията в лицето на Българска социалистическа партия упрекна финансовото министерство, че не са дали финансов план на измененията. Стоянова отвърна аления народен представител Румен Гечев с думите, че народните представители дефинират данъчната основа и диапазон на данъчни ставки, а общините да имат по-голяма опция да са съответни въз основа на размера на обитаемото място и други

От сдружението на общините оферират ново закъснение във въвеждането на измененията в налог " боклук ". Сега общинарите оферират новата формула да влезе в действие от 2021 година, когато се планува да има броене на популацията.
" Така няма да се карат хората да вървят в общините и да попълнят заявления какъв брой души живеят и други условия, а това да се случи автоматизирано от резултатите на преброяването, обоснова предлагането си изп. шеф на НСОРБ Силвия Георгиева. По думите на Менда Стоянова има логичност в предлагането за да се облекчат от административната тежест хората.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР