Рехабилитацията на хидроенергийния комплекс Белмекен-Сестримо-Чаира“ ще продължи и след 2022

...
Рехабилитацията на хидроенергийния комплекс Белмекен-Сестримо-Чаира“ ще продължи и след 2022
Коментари Харесай

НЕК осигури средства за целия ремонт на ПАВЕЦ „Белмекен“

Рехабилитацията на хидроенергийния комплекс „ Белмекен-Сестримо-Чаира “ ще продължи и след 2022 година Това става допустимо, защото на извършено съвещание в Лондон Асамблеята на донорите на Международен фонд „ Козлодуй ” (МФК) утвърди удължение на периода на грантово съглашение, подписано с НЕК.

В резултат на решението НЕК ще може да завърши дейностите по рехабилитация на ПАВЕЦ „ Белмекен “ и Водноелектрическа централа „ Сестримо “, както и да направи спомагателното проучване на хидроагрегатите в ПАВЕЦ „ Чаира “ за възобновяване им в употреба. Централите са основни индустриални мощности в състава на НЕК и имат значително значение за сигурността и балансирането на електроенергийната система на България.

По плана към този момент е приключена рехабилитацията на 7 от 9 хидроагрегата на каскада „ Белмекен-Сестримо-Момина клисура “ и е в цялостна подготвеност за зимния сезон. Така ще продължи да извършва значимата си роля за гарантиране на електроснабдяването в страната.

В ПАВЕЦ „ Чаира “ се правят обследвания на ХА4 за определяне на коренната причина за повредата, настъпила през март, както и задълбочени разбори на ХА2 и ХА3. Асамблеята на донорите изрази своята поддръжка за начертаните от НЕК стъпки за осъществяване на изчерпателен механически разбор и възобновяване на работата на централата.

В срещата участваха представители на Европейската комисия (ЕК) и на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), която управлява финансирането. От българска страна присъединяване взеха зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков и изпълнителният шеф на НЕК инж. Мартин Георгиев взеха присъединяване.

Международен фонд „ Козлодуй “ е основан с рамковото съглашение сред Европейска банка за възстановяване и развитие и България през 2001 година Фондът ръководи безплатна помощ, отпусната от Европейска комисия по специфична стратегия ФАР за понижаване на последствията от предварителното извеждане от употреба на блокове на АЕЦ „ Козлодуй “.

Администратор на средствата на МФК е Европейската банка за възобновяване и развиване, а ръководството на усвояването им от българска страна се реализира от Министерството на енергетиката.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинНЕК ПАВЕЦ Белмекен ПАВЕЦ Чаира грантове Международен фонд Козлодуй ПоследниНай-четениЕнергетика 56 НЕК обезпечи средства за целия ремонт на ПАВЕЦ „ Белмекен “ Компании 1904 Пощенска банка придобива БНП Париба Лични Финанси Бюджет и финанси 196 Съединени американски щати се насочват към плитка криза Компании 148 Американският регулатор желае да скапе мегасделката сред Microsoft и Activision Крипто 13454 Забравете за криптозимата, идва „ кървава баня “ за биткойн Бюджет и финанси 7272 Българска социалистическа партия желае внезапно повдигане на оптималния застрахователен приход Компании 7014 Nexo напуща Съединените щати Бюджет и финанси 5670 „ Напълно безумно “: Бизнесът жигосах повдигането на МРЗ и оптималния предел Всички новиниОще от ЕнергетикаВиж всички  „ Нещастен ком </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР