Рехабилитацията е последната дупка на кавала за НЗОК. Това каза

...
Рехабилитацията е последната дупка на кавала за НЗОК. Това каза
Коментари Харесай

Доц. Иван Чавдаров: Рехабилитацията е последната дупка на кавала за НЗОК

Рехабилитацията е последната дупка на кавала за НЗОК. Това сподели доцент доктор Иван Чавдаров, шеф на Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа „ Света София “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

За страдание в България няма статистика, няма указател на тези деца, уточни доцентът и сподели, че по тази причина не може да отговори на въпроса какъв брой са пациентите с диагноза ДЦП у нас. „ Но приблизително бихме могли да ги изчислим въз основата данни, че честотата на болестта е 2,5 на 1000. Тоест от 1000 деца новородени сред 2 и 3 са с церебрална парализа ”, изясни той и добави, че при децата, които са недоносени или с ниско тегло честотата се качва.

Доц. Чавдаров сподели, че има проведени лечебни заведения, в които се обслужват деца. „ На доста места се обслужват деца с ЦП, въпросът е, че рехабилитацията не е профилирана каквато организираме в тази болница. Касата заплаща лекуване по клинични пътеки на деца с церебрална парализа, заплащането е извънредно ниско и това е една от аргументите да получаваме дарения от президентството или от юридически лица, даже от физически лица родители, които виждат от какво имаме потребност и ни поддържат в това направление ”, изясни шефът на „ Св. София ”.

Той сподели, че разнообразни центрове се провеждат – било то от опазването на здравето, било от обществените грижи, където се обслужват рискови или деца с церебрална парализа, само че неведнъж там няма доктор по физикална медицина и се работи откъснато и единично. „ Ние разполагаме с екип от експерти, разнообразни експерти. Говорим за кинезитерапевти, рехабилитатори, специфични педагози, логопеди, хранителни терапевти, всичките коордирани от доктор по физикална и рехабилитационна медицина и то координацията, която е обвързвана с познанието на разнообразни лечебни методики. Защото Касата заплаща за три процедури – да вземем за пример масаж, топлинна процедура и електростимулация толкоз, колкото заплаща за една процедура с робот ”, уточни доцентът. Един робот коства, по думите му, 180 000 – 200 000 лева, амортизацията е друга.

„ Въобще обстановката на организацията на рехабилитацията в България е доста несправедлива към високотехнологичната рехабилитация. Има клинични пътеки хирургични, акушер-гинекологични, където сътрудниците вкараха роботите и тези пътеки са оценени. Рехабилитацията е последната дупка на кавала за НЗОК и тя не се интересува, че ние можем да вършим профилактика на доста болести, с цел да не е стигне до тежко инвалидизиране. Защото ние обслужваме деца рискови за церебрална парализа до 1,6 година и до тогава имаме късмет тези деца да ги спасим от тяхната тежка орис, тъй като когато се каже церебрална парализа – извънредно изцеление няма. Но касата това нещо не я интересува ”, съобщи доцент Чавдаров.

Болницата, която той ръководи разполага със 100 кревати и с медицински център, в който минават към 30 деца на ден. „ Тоест на ден през самата постройка минават към 130 деца. Това е най-голямата профилирана болница за рехабилитация на деца с церебрална парализа. Ние сме районна общинска болница, само че обслужваме цялата страна ”, съобщи той.

Вчера и през днешния ден на държавно посещаване в България е Негово Височество фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето – Велик магистър на Суверенния боен хоспиталиерен медал на Св. Йоан от Йерусалим Родос и Малта. Визитата е по покана на президента Румен Радев. Тази заран българският държавен глава и Великият магистър откриха първия по рода си у нас високотехнологичен уред за рехабилитация на деца с церебрална парализа. Оборудването е обезпечено и конфигурирано в Специализираната болница „ Света София “ в София от посолството на Суверенния Малтийски медал у нас. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР