Регулаторните мерки на Европейската комисия касаят битовите потребители, а за България ...

Регулаторните мерки на Европейската комисия касаят битовите потребители, а за България

Янев: Проблемът ни е цената на тока за бизнеса

Регулаторните ограничения на Европейската комисия касаят битовите консуматори, а за България главният казус е стойността на катарама за бизнеса, съобщи министър председателят Стефан Янев по време на кръгла маса за  високата стойност на електрическата енергия и естествения газ. 

" От една страна стойността на катарама за битово ползване, която е на регулирания маркет. На този стадий няма смяна, само че в това време всички битови клиенти, са обект на инфлационен напън от позиция на всички артикули и услуги, които получават в всекидневието си. Това е неизбежно. Колкото и да се стремим да оказваме помощ в това отношение, нещата са взаимосвързани. Разбира се, за България, главният казус, е стойността на катарама за бизнеса. Съгласен съм с това, че регулаторните ограничения на Европейска комисия, които бяха оповестени предходната седмица, касаят точно битовите консуматори, т.е. ние по самостоятелен проект си имаме обособена писта и тя ще бъде в основата на решаването на Министерски съвет, което ще приемем в сряда и за което екипите към този момент работят ", коментира  Янев.

Това решаване ще бъде коментирано в сряда, когато ще бъде признато.

" Не желая от в този момент да злоупотребявам, само че в последна сметка всички тези ограничения, които досега сме обсъждали, които досега сме оповестили, които сме създали съвкупно от страна на Министерски съвет, Министерство на енергетиката, Министерство на финансите, Комисията за енергийно и водно контролиране, Българската самостоятелна енергийна борса, следва още да се усъвършенства и да се задълбочава. Някои от ограниченията да вземем за пример-разделянето на пакетите за търговия на дълготрайния маркет на по-малки не даде упования резултат. Все отново се показаха крайни консуматори, само че не задоволително. Не тъй като ограниченията не са положителни, а тъй като самият маркет не е подготвен за това ", разяснява министър-ръководителят. Според него самите крайни консуматори се нуждаят от регистрация на борсата, каквато нямат ", изясни служебният министър председател. 

Ще се смени и регулаторният механизъм, където е необходимо  по този начин, че крайните консуматори и консуматорите от финална инстанция и техните права да бъдат предпазени. 

Според него сега краткосрочните решавания са най-съществени, а във връзка с дълготрайните е основана работна група, която приготвя нова тактика в целия енергиен бранш. " Тази група, с тази тактика, ще се занимава с дълготрайните казуси, само че в това време в кратковременен проект, ние търсим тъкмо този резултат-намирането на точните решавания, които в това число и с допустими решавания, излизащи отвън обичайните досега, ще търсим точно това-отбрана на българския бизнес, отбрана на консуматорите, които създават артикули и услуги " „  

Източник: banker.bg