Регулаторните мерки на Европейската комисия касаят битовите потребители, а за България

...
Регулаторните мерки на Европейската комисия касаят битовите потребители, а за България
Коментари Харесай

Янев: Проблемът ни е цената на тока за бизнеса

Регулаторните ограничения на Европейската комисия касаят битовите консуматори, а за България главният проблем е цената на тока за бизнеса, съобщи министър председателят Стефан Янев по време на кръгла маса за  високата цена на електрическата енергия и природния газ. 

" От една страна цената на тока за битово ползване, която е на контролирания пазар. На този стадий няма смяна, само че в това време всички битови клиенти, са обект на инфлационен напън от позиция на всички артикули и услуги, които получават в всекидневието си. Това е неизбежно. Колкото и да се стремим да оказваме помощ в това отношение, нещата са взаимосвързани. Разбира се, за България, главният проблем, е цената на тока за бизнеса. Съгласен съм с това, че регулаторните ограничения на Европейска комисия, които бяха оповестени предходната седмица, касаят точно битовите консуматори, т.е. ние по самостоятелен проект си имаме обособена писта и тя ще бъде в основата на решението на Министерски съвет, което ще приемем в сряда и за което екипите към този момент работят ", коментира  Янев.

Това решение ще бъде коментирано в сряда, когато ще бъде признато.

" Не желая от в този момент да злоупотребявам, само че в последна сметка всички тези ограничения, които досега сме обсъждали, които досега сме оповестили, които сме създали взаимно от страна на Министерски съвет, Министерство на енергетиката, Министерство на финансите, Комисията за енергийно и водно контролиране, Българската самостоятелна енергийна борса, следва още да се усъвършенства и да се задълбочава. Някои от ограниченията да вземем за пример - разделянето на пакетите за търговия на дълготрайния пазар на по-малки не даде упования резултат. Все отново се появиха крайни консуматори, само че не задоволително. Не тъй като ограниченията не са положителни, а тъй като самият пазар не е подготвен за това ", разяснява министър-председателят. Според него самите крайни консуматори се нуждаят от регистрация на борсата, каквато нямат ", изясни служебният министър председател. 

Ще се промени и регулаторният механизъм, където е необходимо  по този начин, че крайните консуматори и потребителите от последна инстанция и техните права да бъдат предпазени. 

Според него сега краткосрочните решения са най-важни, а във връзка с дълготрайните е основана работна група, която приготвя нова тактика в целия енергиен бранш. " Тази група, с тази тактика, ще се занимава с дълготрайните въпроси, само че в това време в кратковременен проект, ние търсим тъкмо този резултат - намирането на точните решения, които в това число и с вероятни решения, излизащи отвън обичайните досега, ще търсим точно това - отбрана на българския бизнес, отбрана на потребителите, които създават артикули и услуги " „  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР