Регистрираните случаи на маймунска шарка не трябва да ни обезпокояват.

...
Регистрираните случаи на маймунска шарка не трябва да ни обезпокояват.
Коментари Харесай

Проф. Пенка Петрова: Регистрираните случаи на маймунска шарка не трябва да ни обезпокояват

Регистрираните случаи на маймунска шарка не би трябвало да ни обезпокояват. Това сподели за БНР проф. Пенка Петрова, шеф на Института по микробиология при Българска академия на науките и посочи, че няма заплаха да се повтори пандемия сходна на Covid-19.

" Няма нищо общо сред развиването на едната и другата зараза, в случай че може въобще да се назова зараза. Такъв стеснен брой случаи не може да се назова зараза. На това заболяване би трябвало да гледаме като на шарките в нашето детство, които са неизбежни – човек се заразява и се излекува след време ", добави проф. Пенка Петрова.

Тя добави, че вирусът на маймунската шарка и този на вариолата доста си наподобяват, защото са от едно семейство - поксвируси, по тази причина имунизацията против едра шарка изцяло защищава от маймунската шарка.

" За страдание, тази ваксина към този момент се ползва в света от 1980 година, когато вариолата се смята за изкоренено заболяване ", добави проф. Петрова.

По думите й, по-застрашени са младежите, защото не са ваксинирани.

По отношение на Covid-19 и възможна нова пандемична вълна, проф. Пенка Петрова моли имунизацията против вируса да бъде засилена през есенния сезон.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР