Регистрацията на нови автомобили в ЕС през май се повиши

...
Регистрацията на нови автомобили в ЕС през май се повиши
Коментари Харесай

Ръст на продажбите на нови автомобили в ЕС и България през май



Регистрацията на нови коли в Европейски Съюз през май се увеличи мощно за трети следващ месец, защото автомобилните продажби не престават да се възвръщат от рекордните им дъна, регистрирани напролет на предходната година, когато бяха въведени първите строги противоепидемични ограничения поради избухналата тогава коронавирусна пандемия. В същото време последните данни на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) регистрират доста мощен растеж през май с над 76% на годишна база при регистрацията на нови коли и в България.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически коли в Европейския съюз скочиха през май с 53,4% по отношение на същия месец на 2020 година, достигайки 891 665 нови коли, откакто през април набъбнаха с цели 218,6% по отношение на година по-рано.

ACEA обаче означи, че макар мощните резултати за май, продажбите на нови коли в Европейски Съюз са към момента под равнището от 1,2 млн. броя през май 2019 година, когато към момента не съществуваше Covid пандемията.

Всичките четири водещи автомобилни пазари в Европейски Съюз записват стабилен напредък през май, като най-здрав растеж със 177,8% бележат продажбите на нови коли в Испания, следвани от тези във Франция (повишение с 46,4%), Италия (с 43,0%) и Германия (с 37,2%).

През първите пет месеца на 2021 година новорегистрираните коли в Европейски Съюз се усилиха с 29,5% по отношение на същия интервал на 2020 година, достигайки 4,314 милиона броя, като сериозният спад на автомобилните продажби през първите два месеца на актуалната година (заради следващия противоепидемични локдаун) беше изцяло обезщетен от мощния напредък на продажбите през март, април и май.

Обобщените данни на ACEA за Европейски Съюз към този момент не включват Англия, която напусна съюза на 31-ви януари 2020 година

Само в границите на Обединеното кралство продажбите на нови коли през май скочиха с цели 674,1% до 156 737 броя по отношение на година по-рано, до момента в който за първите пет месеца на 2021 година беше регистриран напредък от 42,5 на 100.

Регистрация на нови коли в Европейски Съюз по месеци (спрямо година по-рано)



В същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители демонстрират солидно възобновяване на автомобилния пазар  и в нашата страна.

Според ACEA продажбите на нови коли в България набъбнаха през май с цели 76,4% по отношение на година по-рано до 1 989 броя, а през първите пет месеца на 2021 година регистрацията на нови коли в нашата страна се усили с 26,6% по отношение на същия интервал на 2020 година до 9 973 броя.

По тези индикатори нашата страна се намира в " златната среда " измежду по отношение на останалите страни членки на Европейски Съюз, откакто обаче през огромна част от предходната година заемаше едно от последните места.

Всички водещи автомобилни компании в Европейски Съюз означиха през май и през първите пет месеца на година растежи при регистрацията на нови коли.

Продажбите на коли от немския авто колос " Фолксваген " (Volkswagen Group) скочиха през май със 71,8% на годишна база и с 27,6% през първите пет месеца на годината по отношение на същия интервал на 2020 година, когато обаче коронавирусната пандемия към този момент беше блъснала и Европа. В същото време Volkswagen усили своя пазарен дял през май до 28,2% от 25,1% година по-рано, а в границите на интервала януари - май  пазарният ѝ дял се сви леко до 26,2% от 26,6% през същия интервал на 2020 година Тези данни демонстрират, че " Фолксваген " резервира лидерската си позиция на автомобилния пазар в Европа.

Повишение през май с 69,6% означиха и продажбите на нови коли на немската компания BMW Group (скок с 35% през първите пет месеца на годината, до момента в който продажбите на Daimler (произвеждащ Mercedes и Smart) се покачиха през май с 28,2% (и с 26,5% от началото на годината).

Повишение с 49,1% през май беше регистрирано от автомобилния консорциум Stellantis (обединението сред италианската FCA Group и френската PSA Group или Peugeot), като от началото на годината ресгистрацията на нови коли набъбна с 36,8% по отношение на първите пет месеца на 2020 година Двете компании (Fiat и Peugeot) се сплотиха публично в общ авто консорциум под името Stellantis през предходната година.

Другата огромна френска компания Renault Grouр (произвеждаща моделите Renault и Dacia) регистрира покачване на продажбите на нови коли през май с 22,5% и с 18,58% през първите пет месеца на актуалната година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР