Регионалното министерство и Български ВиК холдинг“ ЕАД подкрепят бизнес плана

...
Регионалното министерство и Български ВиК холдинг“ ЕАД подкрепят бизнес плана
Коментари Харесай

Регионалното министерство подкрепя бизнес плана на „Кюстендилска вода“

Регионалното министерство и „ Български ВиК холдинг “ ЕАД поддържат бизнес проекта на „ Кюстендилска вода “ ЕООД за регулаторния интервал 2022-2026 година, според който от следващата година водният оператор ще дава ВиК услуги , с изключение на на обслужваните до тогава консуматори, и на жителите на община Дупница .

По решение на Общинския съвет в Дупница от 2016 година общината е присъединена към територията, на която оперира „ Кюстендилска вода “ ЕООД по силата на контракт, подписан с Асоциация по ВиК-Кюстендил. То е последвано от решение на Асоциацията за смяна на границат а на обособената територия, в която е включена и община Дупница. За задачата на 04.12.2018 година сред Асоциация по ВиК-Кюстендил и „ Кюстендилска вода “ ЕООД е подписано в допълнение съглашение към контракта за стопанисване, поддържане и употреба на ВиК системи и уреди и за даване на ВиК услуги на потребителите.

Според условията на Закона за водите присъединението на община Дупница към обособената територия, на която оперира „ Кюстендилска вода “ ЕООД, към този момент е осъществено.

По отношение на признато през 2021 година решение на Общинския съвет-Дупница за предприемане на дейности за смяна на границата на обособената територия, обслужвана от „ Кюстендилска вода “ ЕООД посредством овакантяване и прекратяване/отпадане на община Дупница от Асоциация по ВиК-Кюстендил, следва да се уточни, че с цел да се реализира, е нужно това решение да е последвано от решение на Общото заседание на Асоциацията. Съгласно наредбите на Закона за водите то би трябвало да е признато единомислещо . Делът на страната, представлявана от ръководителя на Асоциация по ВиК-Кюстендил, на който министърът на районното развиване и благоустройството дава мандат, е едвам 35% от гласовете на всички членове на асоциацията. Kъм днешна дата такова решение не е взето.

Подкрепата от страна на Министерство на регионалното развитие и „ Български ВиК холдинг “ ЕАД за бизнес проекта на „ Кюстендилска вода “ ЕООД е също и в осъществяване на държавната политика в бранш ВиК и по-конкретно на заложената в Стратегията за развиване и ръководство на водоснабдяването и канализацията в Република България 2014-2023 година цел и държавна политика за създаване на консолидиран бранш с най-вече 28 районни сдружения. Тази политика е значима стъпка в процеса за реализиране на успеваемост и високо качество на услугите. Същата цел е посочена и в Споразуменията за партньорство за програмните интервали 2014-2020 година и 2021-2027 година Тя е пренесена и в Националния проект за възобновяване и резистентност на Република България.

Приключването на по този начин наречената „ водна промяна “ , чието начало бе сложено още през 2009 година с промени в Закона за водите , е заложено като цел в плана на Закон за ВиК.

Според Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/ е значимо да се означи, че според утвърденото от Европейската комисия Споразумение за партньорство Европейските структурни и капиталови фондове финансират създаване и реорганизация на ВиК инфраструктура единствено в консолидирани територии. Реализирането на тези вложения е от изключителна значимост за усъвършенстване качеството на предоставяните ВиК услуги (доставка на питейна вода, отклоняване и филтриране на отпадъчни води) и реализиране на сходство с националното и европейско законодателство, и в частност Директива 98/83/EО — качеството на водите, предопределени за консумация от индивида и Директива 91/271/ЕИО — филтриране на градските отпадъчни води .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР