Регионалното министерство финансира изготвянето на прединвестиционно проучване за водоснабдяване на

...
Регионалното министерство финансира изготвянето на прединвестиционно проучване за водоснабдяване на
Коментари Харесай

Врачанският Балкан може да стане новата топ дестинация

Регионалното министерство финансира правенето на прединвестиционно изследване за водоснабдяване на Врачански Балкан и туристически комплекс „ Леденика “, с цел да сътвори по-добри условия за туризъм и занаят на популацията.

Ресорният министър Петя Аврамова сподели в четвъртък на конгрес във Враца, че с цел да може да се развива туризмът, със средства от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 е бил рехабилитиран пътят от регионалния център до пещерата, част от който попада в града, заради което с него са ремонтирани и градски булеварди. Пътят е подготвен и към този момент може да се употребява. За да бъде сложно решението за развиването на туризма обаче, се стигна до диалози за водоснабдяването на Врачански Балкан – проблем, който стои от години и търси своето решение. Предпроектното изследване към този момент е реалност и е направено. Това е идната стъпка, с която да се реши изцяло инфраструктурата на „ Леденика “, с цел да може да има хотели, заведения за хранене, магазини, туристи и Враца да бъде зелен и туристически град.

От 2015 година до момента от бюджета на районното министерство се влагат близо 6,3 млн. лева за ВиК инфраструктура в област Враца – в Бяла Слатина и в Оряхово. С община Враца също има подписано съглашение за даване на средства за реорганизация и доизграждане на водоснабдяването на село Челопек.

Петя Аврамова подсети, че следва да бъдат осъществени вложения в размер на 1,9 милиарда лева във ВиК инфраструктура в България. 1,2 милиарда лева от тях са безплатни средства от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “. Проектът на ВиК Враца, което първо подписа контракт за финансиране от ОПОС, е на стойност 50 млн. лева и е огромно предизвикателство. Тези средства ще бъдат вложени в 4 общини – Козлодуй, Бала Слатина, Враца и Мездра.

Разгърнал се величествено в Северозападна България на територия от 30 000 хектара, Врачанският Балкан обгръща по-голямата част от Врачанската планина и масива на Лакатнишките скали. Той се отличава с извънредно биоразнообразие. 57 от растенията, които се срещат тук, са включени в Червената книга на България. В парка живеят над 180 типа птици, измежду които черният щъркел, скалният орел, зеленият кълвач и други В последните години се поставят старания за завръщане на белоглавия лешояд, липсващ преди време от региона. От бозайниците се срещат най-често сърна, пума, язовец, видра и черен пор. В парка има две предпазени зони от мрежата Натура 2000 – по Директивата за птиците и по Директивата за местообитанията.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР