Регионалният министър Виолета Комитова предложи на влизане в студиото ни

...
Регионалният министър Виолета Комитова предложи на влизане в студиото ни
Коментари Харесай

Министър Комитова: Бесете ме, ако аз съм причината за трагедията с автобуса-ковчег

Регионалният министър Виолета Комитова предложи на влизане в студиото ни да я обесим, в случай че е отговорна за проблемите по пътищата. Това сподели Виктор Николаев. Тя добави " може " (б.а. да го направят), преди водещият на " Здравей, България " по Нова телевизия да посочи, че това било смешка, а колежката му да изтъкне, че никого не бесят.

Говорейки за инспекцията на " Струма " след нещастието край Боснек, Комитова разкри, че това не било автомагистрала, а единствено един необятен, прекрасен междуградски път.

" Вярвайте ми, до преди няколко дни не знаех, че това не е автомагистрала " Струма”, сподели Комитова.

" Това не е и скоростен път”, акцентира тя, съобщавайки за изводите от инспекцията на сектора Драгичево – Долна Диканя, където починаха 45 северномакедонски жители.

" С просто око всички виждаме един необятен, прекрасен път. Но с просто око не можем да усетим наколните по пътя”, разяснява районният министър.

" Проверката на съдбовния сектор от автомагистрала " Струма” след злополуката от предишния вторник лиши една седмица. Подобни процедури лишават доста време. За страдание би трябвало да ги вършим регулярно, само че поради трагичния мотив трябваше да правим незабавна инспекция. Много ми е тъжно, че би трябвало да приказваме във връзка злополуката, и още веднъж желая да поднеса своите съболезнования на околните на жертвите”, добави тя.

" Пътят няма Акт 16, тъй като не са приключили отчуждителните процедури. Това значи, че сме строили върху нечия земя, без да я придобием. По план това е път Е79 – той е с оптимално разрешена скорост от 90 км/час. Може да изхвърчите от пътя, в случай че карате с по-висока. През 2013-та някой я подвига на 120 км/час. Това не е скоростен път, не е и магистрала”, добави министърът в отговор на въпрос за какво скоростта в тази права е вдигната на 120 км/час.

Тя обаче не уточни кой е разрешил скоростта да се вдигне на 120 км/час.

" Аз съм се поднасяла в този сектор с моята кола. Преди 10 години пътувах, бях командирована в Сандански. Пътувала съм в изсъхнало време и денем. Колата стартира тъкмо в този сектор колата да не ме " слуша ". Спомням си тези скали и необятното място. Мислих си, че това е моя неточност, само че евентуално е от наклоните, които не чувствам с просто око ", показа министърът.

" Имаме доста документи, само че в този момент не ги нося всичките ", съобщи Комитова.

По думите й инспекцията на пътищата би трябвало да бъде систематичен развой, който да регистрира рисковите зони и местата с недостатъци, които би трябвало да се ремонтират и рехабилитират. " В моя мандат не съм имала опция да обиколя тези участъци”, призна тя.

Мантинелата във съдбовния сектор е била в нормите, важащи все още, в който тя е инсталирана.

" На мястото има знаци за чешмичка, знак за скорост, който е допустимо да е паднал преди месеци – не мога да кажа какво е на място. АПИ предприе дейности да възвърне мантинелата. Най-голямата ни уязвимост обаче е маркировката. Положена е единствено междинната осева линия”, съобщи Комитова.

По отношение на зимното разчистване тя бе безапелационна, че има задоволително средства, с които даже ще бъдат погасени и остарели отговорности към снегопочистващи компании.

Тя разяснява и касапницата в Айтос, при която починаха две невръстни деца и техния татко, пометени от претрупан зърновоз.

" Имаме голям проблем с претрупани камиони – убийци, които се движат по българските пътища. Знаете за злополуката в Айтос. Претоварват се, с цел да се икономисват средства, да транспортират повече товари с по-малко курсове, само че в това време се трансформират в евентуални убийци, тъй като отхвърлят спирачките и не могат да бъдат спрени. Аз се боря редовно и методично с това по какъв начин да хванем претрупаните камиони и да ги ограничим ", добави тя.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР