Регионалният министър се срещна с посланика на Италия у нас ...

Регионалният министър се срещна с посланика на Италия у нас

Министър Комитова: МРРБ има за свои приоритети подобряване на свързаността между Балканите и Европа

Регионалният министър се срещна с посланика на Италия у нас Н.Пр. Джузепина Дзара.

„ Министерството на районното развиване и благоустройството има за свои приоритети възстановяване на свързаността сред Балканите и Европа. Работим настойчиво по изграждането на паневропейския транспортен кулоар № 8, който е най-късата връзка сред Адриатика и Черно море. "

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова на среща с Н.Пр. Джузепина Дзара - изключителен и пълномощен дипломат на Италианската република в България.

Посланик Дзара акцентира , че италианският бизнес проявява съществен интерес към инфраструктурни обекти в нашата страна, в т.ч пътни и жп планове , чието осъществяване е от значение за развиването на комерсиално - икономическите връзки сред България и Италия.

От необикновен интерес за италианската страна са големите пътни планове Автомагистрала „ Хемус " , Автомагистрала „ Струма " и тунелът под Шипка, стана ясно на срещата, като стратегически за свързаността на България с останалите страни .

Министър Комитова запозна Н.Пр. Дзара с хода на строителството на автомагистрала „ Хемус " , като акцентира , че служебното държавно управление не престава всичко, което до в този момент е стартирано .

„ Реалните периоди за довеждане докрай на 51-километровата отсечка сред Ябланица и Плевен е 2024-та година " , изясни министърът и добави, че продължението след Плевен е в развой на отчуждителни процедури и управлението на Министерство на регионалното развитие и благоустро поставя старания да ги форсира , с цел да може да започна действително строителство през 2022-ра година.

Друг предпочитан обект за страната ни е изграждането на тунела под Шипка, стана ясно от думите на Комитова, като за целта е извършена социална поръчка, има определен реализатор , само че няма подписан контракт , защото няма осигурено финансиране.

„ Нашата цел е да създадем транспортна инфраструктура по направление север - юг на картата на Европа, която да свърже Черно море с Адриатическо, Средиземно и Балтийско море " , изясни проектант Комитова. Именно такива връзки са тунелът под Шипка, който се свързва с пътя Велико Търново - Русе, моста при Русе, на юг до Егейско море и планът на автомагистрала „ Черно море " .

Залагаме доста и на нашето трансгранично съдействие през стратегията „ Интеррег Средиземно море " , в следващия програмен срок , в която България ще бъде сътрудник с още 13 страни , стана ясно на срещата.

На диалога участваха и заместител - министрите на районното развиване и благоустройството Иван Шишков и Валентин Граматиков, началникът на политическия кабинет на министъра на районното развиване и благоустройството Цветелина Лазарова.

Източник: cross.bg