Регионалният министър обясни хронологията на инхаус процедурата В момента се

...
Регионалният министър обясни хронологията на инхаус процедурата В момента се
Коментари Харесай

Арх. Иван Шишков: Влязохме във финансовия капан на строителната илюзия за автомагистрала „Хемус“

Регионалният министър изясни хронологията на инхаус процедурата

„ В момента се намираме в клопката на строителната заблуда за автомагистрала „ Хемус “. Това съобщи при присъединяване си в предаването „ Лице в лице “ по бТВ министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков.

Той разясни, че „ клопката “ е финансов, тъй като са раздавани пари по метод, по който не следва да бъдат раздавани и въпреки това се е правило нелегално строителство, отвън рамките на Закона за устройство на територията.

„ Държавата сега се намира в този капан и постепенно започваме да излизаме от него. Лошото е, че с цел да излезем от този капан, имахме потребност от Народното събрание. За страдание Народното събрание и по-точно политическата мощ, която следваше на процедура да си признае и да помогне да излезем от тази обстановка - ГЕРБ, отхвърля да признае и употребява думата „ бухалка ”, която не е в моя речник “, сподели още министър Шишков.

Той беше безапелационен, че подписаните контракти по инхаус процедури няма да бъдат индексирани, тъй като по този начин ще бъде предпазен държавният интерес. Регионалният министър изясни хронологията на ихаус процедурата:
На 31 август 2018 година по предложение на тогавашния член на Съвета на шефовете на „ Автомагистрали “ Десислава Христова се взима решение за съдействие с компании и по този начин се поставя началото на инхаус процедурите;
На 3 септември 2019 година Стоян Беличев, тогавашният шеф на държавното сдружение " Автомагистрали “ желае от АПИ 50% задатък за строителството на 1, 2 и 3 сектор на автомагистрала „ Хемус “;
На 12 септември 2019 година излиза заповед на министър Петя Аврамова, с която се дефинират изключенията за предплатено финансиране над 20% и над 100 хиляди лева;
На 12 септември 2019 година членът на УС на АПИ Иван Досев изпраща писмо до министър Петя Аврамова, с което уведомява за сключване на контракти за задатък на 35% за 1, 2 и 3 учаастък на Автомагистрала „ Хемус “;
На 18 септември 2019 година е подписано съглашение сред „ Автомагистрали “ и АПИ за погашение на 35% аванс;
От 3-ти до 9-ти юни 2020 година на същия принцип са изплатени задатъци за 4, 5 и 6 сектор на Автомагистрала „ Хемус “;
На 19 декември 2019 година задатъците за 7, 8 и 9 сектор са дадени със сключването на контракта сред „ Автомагистрали “ и АПИ.

Договорите за предплатените заплащания в тези интервали са в размер над 1 милиард лв. и сега са в развой на следствие от Прокуратурата, напомни арх. Шишков.

Той посочи, че актуалното ръководство на „ Автомагистрали “ е разплатило само осъществената строителна активност и то откакто е приспаднат задатъка от нея.

Тези контракти към момента са в действие и не е в пълномощията на районния министър да ги приключи, защото се чака Прокуратурата да се произнесе дали има законови нарушавания, изясни министър Шишков.

Той още веднъж напомни позицията си, че по-добрият вид за 1, 2 и 3 лот е бил да се продължи строителството, вместо да бъде спряно и да бъдат изгубени платените задатъци.

По мотив офанзивата на политическа партия ГЕРБ и настояването им за инспекции на качеството на строителството през последните две години, министър Шишков съобщи, че ще бъде тествано всичко, което е належащо и в главната си част тези инспекции ще бъдат за обекти, които са стартирани по време на ръководството на ГЕРБ и са приключили в този момент.

Той уточни, че в границите на инспекцията на столичната улица „ Граф Игнатиев “, също се откриват проблеми. „ Същата тази политическа мощ твърди, че 50 пъти са правени инспекции на ремонта на „ Граф Игнатиев “ и сега, в който откриваме, че част от ремонта не е в норма, те желаят да продължат да вършат тези инспекции, които са правили и които не са открили това, което е трябвало да открият “, сподели още арх. Шишков и попита: „ Вие вярвате ли на ГЕРБ, които дълго време говореха по какъв начин се строи автомагистрала „ Хемус “? И най-после се оказа, че е заплатен над 1 милиард лв. и не е издигнато нищо, като се изключи стартирано строителство на 1, 2 и 3 лот? Ако по този начин си приказваме кой на кого има вяра, мисля, че доверието към ГЕРБ е извънредно малко, с цел да може в действителност да се доверим на тяхната експертиза. Когато стартираме да вършим инспекции, няма проблем да бъдат обществени и те да участват, както и да видят по какъв начин се взимат пробите. ”

Регионалният министър разясни по какъв начин ще се разпредели разплащането на 776 милиона лв. за пътните компании. Една част от парите – над 150 милиона, са за това да бъдат разплатено осъществено строителство на съществени инфраструктурни обекти, като да вземем за пример за приключените и въведени в употреба 16,5 км от „ Хемус “, както и за 3 км от автомагистрала „ Струма “. Предстои в идващите 3 месеца и поетапно до още 4-5 месеца да бъдат пуснати секторите през тунелите. След към седмица ще стартира и работа по укрепването на свлачището преди тунел „ Железница “. Пари ще бъдат разплатени и за строителството на Автомагистрала „ Европа “ в сектора до Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “, защото обектът е пред довеждане докрай. Дължими са средства и за строителството на обхода на Бургас, който е съвсем подготвен. Ще бъдат отделени средства и за остарели заплащания на строителните компании - за настоящите поправки, предоставени при започване на 2021 година, за които не са били обезпечени финансови средства в държавния бюджет, само че само и единствено за ремонтите, които не съставляват съществени, посочи министър Шишков. За настоящите поправки, трансформирали се в съществени, няма да бъде заплатено, тъй като са се трансформирали в противозаконен градеж. „ Става дума за нелегално строителство, за което някогашният районен министър господин Нанков явно не желае да си признае ”, уточни той и напомни по какъв начин препоръчаната корекция за изменение в Закон за устройство на територията не беше призната от Народното събрание и няма законов механизъм да бъде разплатено осъщественото строителство по тях. По същата причина не може да бъде продължено строителството на 4 и 5 сектор на Автомагистрала „ Хемус “.

В рамките на идната седмица ще бъде утвърден подробния организационен проект на 9 лот на „ Хемус “, заяви още районният министър.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР