Регионалният министър Иван Шишков и ръководството на Националното сдружение на

...
Регионалният министър Иван Шишков и ръководството на Националното сдружение на
Коментари Харесай

Регионалният министър дава 418 млн. на общините за пътища и ВиК

Регионалният министър Иван Шишков и управлението на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ) се договориха да бъде направен нов лист с общинските обекти, които ще бъдат финансирани с 418 млн. лева от бюджета на ведомството.

В листата ще бъдат включени и улици. Досега беше планувано средства да бъдат отпускани единствено за ремонт на общинска пътна и ВиК инфраструктура. Предложението е на НСОРБ, което бе дискутирано на извършената през днешния ден среща на служебния министър Иван Шишков и екипа на Министерство на регионалното развитие с управлението на сдружението.

Отново по предложение на НСОРБ финансирането на обектите ще бъде по отношение на размера на общините – дребни, междинни и огромни. Сред концепциите им е на локалните администрации да бъдат предоставени 50% от цената на утвърдените планове. Те упорстват съществуването на определен реализатор да отпадне като аршин за разпределяне на средства. Сред условията за утвърждение и даване на финансиране за един обект остава съществуването на годно позволение за градеж.

Общините се ангажираха да внесат съответно предложение за методика до вторник. Тя ще разреши завършване на листата с общински планове, които ще получат средства от бюджета на министерството. Крайната сума ще остане непроменена, само че ще се разпредели сред ВиК, улици и общински пътища.

Съвместно с НСОРБ ще се опитаме да създадем баланс сред огромни и дребни общини и техните потребности, сподели арх. Шишков. И акцентира, че общините носят своята отговорност до края на годината да проведат състезания и да стартира строителство. Логично е, когато сдружението упорства за избрани условия, да се съобразим с това, тъй като тези пари са за общините, добави той.

Министърът беше безапелационен, че ще се изисква улиците да имат построена подземна инфраструктура и да е приложена уличната регулация, т.е. цялата улица да е общинска благосъстоятелност.

Очакваме до 10 дни да бъдат утвърдени критериите за индексация на цените в строителството, с цел да се реши казусът на общините и на строителните компании. Ако има корекции в методиката, ще бе бъдат съобразени с влезлия в действие Закон за публичните поръчки, сподели още районният министър.

Арх. Шишков осведоми, че се чака другата седмица да бъдат оповестени публичните поръчки за зимно разчистване. От новото управление на Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще бъде изтънчено да прегледа към този момент пуснатите публичните поръчки за настоящ ремонт и поддържане за идващите три години. „ Не съм давал единодушие да бъдат пуснати “, акцентира той. И изясни, че причина за промяната в управлението на АПИ е, с цел да има сигурност, че то „ работи в една посока дружно с страната “. Регионалният министър обърна внимание, че квалифицираните от АПИ публични пръчки за пътно поддържане за идващите три години са от пролетта, а не от зимата. Това значи, че най-вероятно са смятали, че страната ще бъде принудена договорите да бъдат продължени, разяснява той.

Министър Шишков още веднъж удостовери, че страната ще окаже цялостна поддръжка на строителя за довършването на интерконектора с Гърция, като това обаче значи и повече надзор. „ Ще ги ревизираме, ще им оказваме помощ за да имаме подготвена документи за акт 16 и въвеждане в употреба. Може да спечелим в взаимната си работа време в административното произвеждане и ние вършим това “, добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР