Регионалният исторически музей е получил ценно дарение - мостра от

...
Регионалният исторически музей е получил ценно дарение - мостра от
Коментари Харесай

Историческият музей в Габрово получи мостра от плат от преди сто години

Регионалният исторически музей е получил скъпо подаяние - заготовка от плат, създаден във фабрика "Принц Кирил " АД в Габрово. Предоставила го е Веселина Игнатова, чиито предшественици са търговци от Велико Търново, преселили се в Русе. Това заяви Росен Йосифов, организатор в музея.

Фабриката е профилирана в "производството на белени платна, зефири и бархети, американи и оксфорди, докове, чаршафлъци, панами, дюшеклъци и други хасета и габардини, поплини, фини зефири, пикета и други ", е записано в логото на текстилното сдружение, чиято запазена марка е "Мечка ".

Предците на дарителката, с цел да развиват своята комерсиална активност в крайдунавския град през предишния век, са вземали образци от габровски предприятия. Между мострите е бил и топ плат на първата габровска памукотекстилна фабрика, развивала активността си през 30-те години на предишния век, обясниха от музея.

Дарението е скъпо, защото във фонда на историческия музей до момента не са постъпвали образци от платове на габровски предприятия - нито от интервала преди 9 септември 1944 година, нито от времето на социализма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР