Регионалният инспекторат за опазване на културното наследство в Пловдив (към

...
Регионалният инспекторат за опазване на културното наследство в Пловдив (към
Коментари Харесай

Погнаха ВиК ремонт, закачил могила на 6000 г.

Регионалният инспекторат за запазване на културното завещание в Пловдив (към Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ на Министерството на културата) стартира инспекция по отношение на получен сигнал за Долнославската могила от шефа на Регионалния археологически музей (РАМ) - Пловдив, предава БГНЕС.

Долнославската могила е един от най-значимите археологически монументи от българската праистория. Могилата е с диаметър при основата 150 метра и височина 5 м.

Обектът е изследван от Ана Радунчева от Археологическия институт при Българска академия на науките и Бистра Колева от Археологическия музей в Пловдив, които вършат разкопки там от 1983 до 1991 година На базата на изследванията си те дефинират обекта като „ паметен комплекс “. Проучени са основите на 35 здания от късния халколит, а част от тях интерпретират като храмови постройки. Разкрити са детайли от архитектурната им украса, както и огромен брой предмети - над 4500, свързани с бита на жителите и ритуалните практики през късния халколит. В основата на могилата има населено място от ранния неолит (кр. на VII – нач. на VI хиляди прочие Хр.), което до през днешния ден остава непроучено, оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Обектът „ Енеолитен храмов комплекс „ Долнослав “ в селищна могила „ Лопките “ е археологическа недвижима културна полезност с категория „ национално значение “ и се намира в аграрен парцел в област Пловдив, община Асеновград, с. Долнослав, околност „ Лопките “. Собствеността е общинска – частна, а типът територия: „ земеделска “.

По данни от отчета на археолога Росица Миткова от РАМ-Пловдив е установено нарушаване в южната външна страна на могилата. Във връзка с каптирането на извора в югоизточната част на могилата със земекопна техника е изработен ров с широчина над 10 м и дълбочина над 2 м, при което са нарушени културните напластявания в южната външна страна на селищната могила.

В изкопа се следят спорадични остатъци от стени на праисторически постройки (опалени мазилки), фрагменти от замазки на пещи и огромно количество керамични фрагменти от Късния халколит. Открити са и 5 фрагмента тънкостенна керамика с остатъци от бяла багра (Ранен неолит), както и цилиндрична керамична антропоморфна фигура (Късен халколит).

По данни, предоставени от Община Асеновград, изкопните работи са осъществени по отношение на осъществяване на план: „ Изграждане на нов водоравен дренаж и довеждащ тръбопровод за в допълнение водоснабдяване на с. Червен, община Асеновград “, взаимен план с ВиК - Пловдив. По предварителни данни изкопните действия са осъществени в аграрен парцел, който се явява охранителна зона на археологическата недвижима културна полезност. Към днешна дата в направения ров са положени дренажните тръби, които да събират подпочвените води. Следва създаване и съоръжение на помпената станция от ВиК - Пловдив и полагане на захранващ тръбопровод до съществуващия водоем на селото.

Проектът: „ Изграждане на нов водоравен дренаж и довеждащ тръбопровод за в допълнение водоснабдяване на с. Червен, община Асеновград “, предоставен от Община Асеновград, не е координиран с Министерство на културата и Исторически музей - Асеновград и РАМ - Пловдив не са известени за започване на изкопните действия.

Инвестиционите планове в предпазени територии за запазване на културното завещание се утвърждават и градежите се извършват по реда на Закона за устройство на територията след координиране по реда на член 84, алинея 1 и 2 от Закона за културното завещание.

Осъществяването на капиталови планове на физически и юридически лица в територии, за които има данни за съществуване на археологически обекти, наложително се предхожда преди началото на строителните работи от избавителни теренни археологически изследвания, с които се открива дали няма да бъдат наранени или нарушени археологически обекти. В процеса на строителните действия се организира наблюдаване от археолози.

В идващите дни Регионалният инспекторат за запазване на културното завещание в гр. Пловдив ще продължи в елементи инспекцията по съблюдаване на условията на Закона за културното завещание и ще предприеме административно-наказателно произвеждане по случая по отношение на открития причинител.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР