Регионалните инспектори в различни градове протестираха в деня на своя

...
Регионалните инспектори в различни градове протестираха в деня на своя
Коментари Харесай

Здравните инспектори протестираха навръх професионалния си празник

Регионалните инспектори в разнообразни градове стачкуваха в деня на своя професионален празник. Недоволството им е поради ниските хонорари, които откакто 10-годишно заледяване са увеличени с 18%, заяви БНР.

В Добрич чиновниците на локалното РЗИ излязоха на кротичък митинг. По този метод показаха недоволството си от неуважителното и недостойното, по думите им, възнаграждение.

 С 18% приблизително усилват заплатите в здравните инспекции
С 18% приблизително усилват заплатите в здравните инспекции

След нарастването междинната заплата в РЗИ ще бъде 754 лева

Председателят на синдикалната организация на чиновниците към здравната федерация при КТ " Подкрепа " Дияна Йорданова сподели фишовете от месечни заплати на свои сътрудници, които са на равнище минимална работна заплата за страната или с десетина лв. повече. С това тя опроверга изказванието на Министерството на здравеопазването, че в бранша сходно възнаграждение няма .

Йорданова се тормози по какъв начин ще бъдат разпределени тези 18% нарастване . Когато парите се разпределят по разпоредбите на наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация, тъкмо хората с най-ниски заплати получават минимум нарастване .

Другият главен проблем в Регионалните здравни инспекции е всеобщото овакантяване на квалифицирани фрагменти и все по-голямата натовареност на останалите . В Добрич на терен работят 20 чиновници за цялата област. Обектите, които би трябвало да ревизират, непрестанно се усилват.

Очакванията на здравните инспектори е да бъдат ощетени множеството чиновници поради атестацията, въведена във ведомството. Това ще повлияе отрицателно на нарастването на заплатите им.

Директорът на РЗИ - Благоевград доктор Калоян Калоянов не отхвърли, че възнагражденията в бранша като цяло са ниски и това е сериозен проблем .

" Специалисти лекари, фармацевти, химици, физици, дори сега има много хора в пенсионна възраст, лекари, които работят. Ако не работят те, би трябвало да закрием дирекциите и отделите ", сподели доктор Калоян Калоянов.

И в Габрово здравните инспектори стачкуваха. От девет години заплатите им не са повишавани. П овече от половината чиновници в габровската конструкция получават минималното заплащане за страната . Част от заетите са пенсионери, тъй като липсват фрагменти.

" Санитарката взима 510 лв. заплата, аз с 38 години стаж взимам 530 лева - лаборант, единственият в региона, паразитологичен лаборант и няма вяра да се появи различен ", съобщи една от протестиращите.

Тези 18 % приблизително нарастване, за което от Министерство на здравеопазването оповестиха, не значи 18 на 100 към заплатата на всеки контрольор, съобщи ръководителят на Синдиката " Подкрепа " Лена Луканова. За нея нарастването е " Прах в очите на хората ".

В Русе казусът с изискванията на труд е още по-сериозен. Вече 51 години част от лабораториите се намират в полусъборени бараки .

" Ние тук сме на студено. Хората подлагат легени, с цел да не им капе по компютри, по апаратури . Правят инспекции и глобяват, а пък в действителност нашите условия са мизерни ", описаха русенски здравни служащи.

От 12 години чиновниците на здравната ревизия в Русе чакат да бъдат преместени в постройката на някогашната Военна болница, само че досега няма отпуснати средства за преустройството й.

От Пазарджик се притесняват, че обещаните от здравното министерство 18 % нарастване на заплатите, може да не бъдат начислени поради нормативни проблеми.

Според протестиращите здравни инспектори, с изключение на финансов запас, би трябвало да има и нормативен инструмент , по който да стане увеличението на работните им заплати.

" По настоящата нормативна уредба сега, вероятното оптимално нарастване е 10 % ".

" Авансово получавам 150 лв., а заплатата ми е 275.92 лева " разкри една от протестиращите здравни работнички.

З дравните инспектори от страната се провеждат за митинг на 14 април , събота, пред постройката на Министерството на здравеопазването.

От здравното ведомство потвърдиха, че заплатите в РЗИ не са повишавани от 2011 година Сегашният екип на здравния министър е първият, който с решение в бюджета за тази година подхваща стъпки за нарастване на заплащането.

Трябва да има най-малко двойно нарастване на сегашните заплати в РЗИ- та, в държавните писхиатрични стационари, кръвните центрове, в тези по радиология и радиационна отбрана и по заразни и паразитни заболявания . Така ще има и задоволително фрагменти и качество на работата доктор Цветеслава Гълъбова, шеф на Държавна психиатрична болница " Свети Иван Рилски " в Нови Искър.

" Лекари с 25-30-годишен опит получават чисти по 1 100 лв. , психолозите ни получават към 900 лева, медицинските сестри получават чисти към 600, младшият медицински личен състав е на минимална работна заплата. ", съобщи тя.

Според доктор Гълъбова препоръчаното нарастване на възнагражденията е обидно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР