Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас оповести

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас оповести
Коментари Харесай

Специални устройства ще предпазват щъркелите от електропроводите

Регионалната ревизия по околната среда и водите в Бургас оповести резултатите от инспекцията на сигнали от жители за мъртви щъркели под електропроводи. Както Actualno.com осведоми, умрелите птици бяха видяни по пътя за село Братово.
Проверката на Регионална инспекция за опазване на околната среда е открила 11 умрели птици на посоченото от жителите място и още 6 под различен електропровод . Специалистите са установили, че не е допустимо да се дефинира точния миг на конфликта с електропреносната мрежа, тъй като щъркелите са престояли дълго на земята. За да спазят закона за биологичното многообразие, екоинспекторите са оставили щъркелите на мястото, на което са ги намерили.
В началото на месец юни, експерти от Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас са отправили предложение, „ Електроразпределение юг “ ЕАД към EVN да обезопаси електропроводите. Това може да стане посредством монтиране на устройства срещу кацане на птици, защитни решетки, кацалки и накладки.
Експерти от екоинспекцията са направили инспекции при започване на месец юли, при които не са намерили умрели щъркели към електропроводите. Монтажните работи ще приключат в края на месец септември.
Оказва се, че електропроводът, под който бяха открити умрелите щъркели, не е включен за обезопасяване в стратегия на „ Електроразпределение юг “ ЕАД за тази година. По гледище на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас, за незабавното им обезопасяване, от управлението на сдружението са декларирали, че ще подхващат дейности.
31 са сигналите за бедстващи щъркели, които са получени в екоинспекцията през 2019 година. Някои от птиците са настанени в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.
Доброволците от Сдружение с нестопанска цел „ Зелени Балкани “ в Бургас, играят дейна роля в даването на първа помощ и обгрижването на потърпевшите птици, както и за тяхното превозване до Стара Загора.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР