Регионалната инспекция по околната среда и водите Бургас извърши незабавна

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите Бургас извърши незабавна
Коментари Харесай

РИОСВ-Бургас и „Електроразпределение юг“ ЕАД предприеха спешни мерки във връзка със сигнал за мъртви щъркели

Регионалната ревизия по околната среда и водите Бургас извърши незабавна инспекция на постъпил сигнал на „ зелен телефон “ за трупове на щъркели под електропровода преди с. Братово, през миналия уикенд. Това оповестиха от пресцентъра на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас.

При инспекцията се откриха 11 умрели щъркела на мястото, посочено в сигнала и още 6 под различен електропровод. Труповете са в друга степен на разложение, т.е. не може да се дефинира момента на конфликта с електропреносната мрежа. Съгласно наредбите на закона за биологичното многообразие, труповете са оставени на мястото, на което са открити.

По предложение Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас от началото на месец юни „ Електроразпределение юг “ ЕАД към EVN започва обезопасяване на електропроводи посредством монтиране на устройства срещу кацане на птици, кацалки, защитни решетки и накладки. В хода на монтажните действия, специалисти от екоинспекцията направиха инспекция при започване на месец юли, на която не са открили умрели щъркели към електропроводите.

Монтажните работи ще продължат до края на месец септември. Електропроводът, под който се откриха труповете на щъркели при последната инспекция, не е включен в тазгодишната стратегия на „ Електроразпределение юг “ ЕАД за обезопасяване.

Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас организира диалог с управлението на сдружението за незабавното им обезопасяване от където обявиха, че ще подхващат дейности.

За 2019 година в екоинспекцията са постъпили 31 сигнала за бедстващи щъркели, които са настанени в избавителния център за диви животни в гр. Стара Загора. За незабавна и неотложна помощ до настаняването на ранени птици в избавителния център, както и за превозване на птиците, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас има интензивно подпомагане на локални доброволци от Сдружение с нестопанска цел „ Зелени Балкани “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР