Регионалната библиотека в Смолян обяви инициатива за издирване и съхранение

...
Регионалната библиотека в Смолян обяви инициатива за издирване и съхранение
Коментари Харесай

Регионалната библиотека в Смолян с акция за издирване на стари снимки от Родопите

Регионалната библиотека в Смолян разгласи самодейност за търсене и предпазване на остарели фотоси, запечатали разнообразни интервали от историята на Родопите, оповестиха от библиотеката. Идеята е да се сътвори фото списък, който да илюстрира и добави цифровата библиотека, разяснява Светлана Хаджиева, шеф на Регионалната библиотека. Институцията, съхраняваща най-богатия фонд от книги и периодически издания в област Смолян, чака от читатели и родопчани да изпратят сканирани фотографии от предишното на района.

Инициативата ще събере в цифров фото списък фотоси от предишното на Смолян и района от разнообразни области – обичаи, просвета, фолклор, обучение и други Фотографиите ще бъдат включени в цифровата библиотека „ Паметта на Родопа планина “, основана в Регионалната библиотека. Предвижда се през октомври да се показа и цифрова галерия с издирените фотографии. „ Паметта на Родопа планина “ е виртуален списък в който Регионалната библиотека съхранява книжовното завещание на Смолянска област, започвайки с цифровизация на вестници, списания, книги от края на 19-и и началото на 20-и век.

Читатели към този момент се обадиха още в първия ден на оповестената самодейност, с цел да дават остарели фотоси и фотографии, добави Светлана Хаджиева. Библиотеката продължава работа по дигитализирането на част от архива. С доставен по план скенер ще се цифровизират изданията на в. „ Родопски порив “, преименуван по-късно на „ Родопски новини “ от първите броеве през 1959 година до 21-и век.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР