Регионална библиотека Пенчо Славейков – Варна посреща пътуващата изложба, посветена ...

Регионална библиотека Пенчо Славейков – Варна посреща пътуващата изложба, посветена

Посланикът на Ирландия Мартина Фийни откри във Варна изложба, посветена на Джеймс Джойс 

Регионална библиотека " Пенчо Славейков " – Варна посреща пътуващата галерия, отдадена на Джеймс Джойс и 100-годишнината от публикуването на паметния разказ “Одисей " (1922), предоставена от Ирландското посолство в България, съобщи кореспондент на " Фокус ". Изложбата ще бъде открита от Н. Пр. Мартина Фийни, дипломат на Ирландия в България.

Експозицията споделя за живота, творчеството и пътуванията на родения в Дъблин публицист, наредил се измежду имената на Марсел Пруст и Франц Кафка като създател на модерния разказ първоначално на 20 век. 

В изложбата, която е ситуирана на трите етажа във варненската библиотека са показани пана с най-интересните моменти от живота на писателя, както и част от неговата литература. 

Джеймс Огъстин Алойшъс Джойс е считан е за един от най-влиятелните писатели на 20 век. Заедно с Марсел Пруст, Роберт Музил и Франц Кафка той е основна фигура в развиването на модерния разказ. Известен е най-много с романа си " Одисей “ 1922. Други значими негови произведения са сборникът с разкази  " Дъблинчани “ и романите " Портрет на художника като млад “ и " Бдение над Финеган “.

Десислава ВАСИЛЕВА

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.

Източник: varna24.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg