Регионална библиотека Пенчо Славейков – Варна и Фондация Европеана, организират

...
Регионална библиотека Пенчо Славейков – Варна и Фондация Европеана, организират
Коментари Харесай

Конференция „Визия за Европейско културно наследство 2025 във Варна

Регионална библиотека „ Пенчо Славейков ” – Варна и Фондация Европеана, провеждат на 28-29 май 2018 година конференция „ Визия за Европейско културно завещание 2025 ", реализираща се в границите на културната стратегия на Българското Председателство на Съвета на Европейския съюз.

Основен миг в полемиката ще бъде и българското наличие в Европеана. Събитието се организира под патронажа на комисар Мария Габриел, Цифрова стопанска система и цифрово общество. Като следващо събитие на 30.05.2018 година ще се организира на практика семинар с екперти на Европеана за български експерти от сферата на културата.

Конференцията е принос към Европейската година на културното завещание и е в сходство с основните цели на българското председателство в региона на културата. Като участници във форума ще се включат и комисар Мария Габриел, Румен Димитров зам. министър на културата, Хари Фервайен изпълнителен шеф на фондация Европеана. Основен докладчик в полемиката, обвързвана с установяване на политиките в културния бранш, е проф. Пиер Луиджи Сако, създател на тактиката " Култура 3.0 " и консултант на комисар Тибор Нарачич по въпросите на Европейската година на културното завещание. Поканени да изразят мнения са членове на европейските министерства на културата, национални координатори на Европейската година на културното завещание, Генерална дирекция „ Образование, юноша, спорт и просвета “ към Европейската комисия и Експертна група по въпросите на цифровото културно завещание (DCHE).

Европеана е платформа, която сплотява цифровизирани изображения на обекти, отразяващи разнообразни аспекти от европейското културно-историческо завещание. Платформата работи със своите сътрудници посредством агрегатори, които са районни, национални, отраслови и тематични и все още съдържа повече от 55 милиона записа.

С плана “Варненска цифрова библиотека ” от 2008 година, Регионална библиотека “Пенчо Славейков ” става първия участник от България в най-голямата цифрова библиотека на Европа, а от 2010 година агрегира данни за Европеана и от партньорски организации от страната. Като максимален мултидисциплинарен агрегатор в България, библиотеката показва страната с над 60 000 записа, разказващи историята и културата на България. “Варненска цифрова библиотека ” включва разнородни документи за Варна и района, владеене на библиотеката, а също и материали на други културни институти от града, читалища от района, както и на частни колекционери. Колекцията сплотява цифровизираните документи с метаданни - аналитични описания на артефактите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР