Реформите не търпят отлагане. НЕК трябва да се преструктурира възможно

...
Реформите не търпят отлагане. НЕК трябва да се преструктурира възможно
Коментари Харесай

Реформите в енергетиката не търпят отлагане, смята бизнесът

Реформите не търпят отсрочване. НЕК би трябвало да се преструктурира допустимо най-бързо посредством делене на дейностите по социална доставка и по произвеждане и търговия с електрическа сила за отбягване на операции. Държавата би трябвало да сътвори условия за действителна конкуренция сред производителите на електрическа енергия, пазарна интеграция със прилежащи страни във всички пазарни сегменти. "

Това сподели ръководителят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Снощи тя взе участие съвещание на националния съвет на организацията, съобщи пресцентърът на АИКБ.

Срещата се състоя по самодейност на работодателската организация, откакто от началото на 2019 година българският бизнес заплаща цена на електрическата енергия постоянно в пъти по-висока от междинната в Европа.

" Повод за острата ни реакция е следващото ескалиране на цените на сегмент " Ден напред " на Българска самостоятелна енергийна борса, което от дълго време не е индивидуален случай. Ако нещата в бранш енергетиката продължат по този метод, това ще е пагубно за българската промишленост и стопанската система на страната ", съобщи Велев.

Според АИКБ пазарът на електрическа енергия за бизнеса у нас е манипулиран и се основава неестествен търговски недостиг, макар двойно по-високия потенциал на настоящите мощности спрямо вътрешното ползване. От организацията считат, че сходни операции могат да бъдат прекъснати с дейно ръководство на държавните централи и упорства сдруженията от БЕХ да оферират на сегмент " Ден напред " съответни количества при ценова конструкция, аналогична на одобрената по уговорката с Европейската комисия, както и с обезпечаването на потенциали за съответен импорт на електрическа енергия.

Министърът на енергетиката съобщи, че държавното управление е на страната на бизнеса и не би желало проблеми за българската промишленост. Тя моли за почтен и открит разговор, който да създаде работещи решения и напомни към този момент подхванатите дейности от нейното ведомство. За невиждано високите цени на тока са били сезирани Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР. Работи се и по основаването на обособена платформа особено за индустриалните потребители.

" И аз като господин Велев считам, че не трябва изискванията на даден търг да предпоставят единствено един покупател. Напротив, търговете би трябвало да са оптимално обществени, транспарантни и да дават опция на повече участници ", сподели Теменужка Петкова. Министърът на енергетиката даде обещание да направи нужното, тъй че решенията да бъдат положителни и за промишлеността, и за енергетиката, като акцентира, че и държавните производители на електрическа енергия са част от общността на българските производители въобще и затова изцяло споделят вижданията и упованията на индустриалните консуматори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР