Реформата във ВСС чрез изменение на Закона за съдебната власт

...
Реформата във ВСС чрез изменение на Закона за съдебната власт
Коментари Харесай

Реформата във ВСС уморила магистратите

Реформата във Висш съдебен съвет посредством изменение на Закона за правосъдната власт уморила магистратите. Около това мнение се сплотиха магистратите от кадровия орган - Атанаска Дишева и Олга Керелска, на полемика на тематика " Граждански конвент за правораздаване в пет стъпки - Ние знаем! ".

Двете съдии изложиха и своите визии за това дали измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) изисква и промени в Конституцията.

Съдия Атанаска Дишева съобщи, че кой знае какви промени в Закона за правосъдната власт не биха могли да бъдат направени без промени в Конституцията. Така Дишева се опълчи на юрист Михаил Екимджиев, че промени могат да се създадат без промени в Основния закон.

Процедурата за избор на нов състав на Висш съдебен съвет протича по правила, с които да се получат ясна визия за качествата на претендентите, изясни тя. Процедурата дава опция качествата на претендентите да бъдат дискутирани във фокуса на публичното внимание. Дишева изрази опасения, че в Народното събрание не се организира чуване за членове на парламентарната квота във Висш съдебен съвет.

Тя не вижда спънки да има и условия за членовете от Народното събрание за попълване на
 Изслушаха претендентите за нови членове на Висшия правосъден съвет
Изслушаха претендентите за нови членове на Висшия правосъден съвет

Кандидатите са 15, а местата - шест

Дишева акцентира, че пълномощията на Висш съдебен съвет са много по-тясно регламентирани. При едно бъдещо законодателно променени в Закон за съдебната власт би трябвало да отпаднат такива пълномощия на Висш съдебен съвет като установяване на регионите на съдилищата и прокуратурата. Нямало причина съдиите от Висш съдебен съвет да вземат участие във взимането на решения за осведомителни системи за прокуратурата и определянето възнагражденията на магистратите.

Дишева съобщи още, че в Закон за съдебната власт би трябвало да бъдат планувани избрани правила за последователността и предвидимост на решенията на Висш съдебен съвет. Необходимо е да има текстове, които необятно да регламентират избора за отчетност на членове на Висш съдебен съвет - от парламентарната квота. Трябва да се усъвършенстват условията за болшинства при вземането на решения, настоя още тя.

Съдия Олга Керелска също от Висш съдебен съвет добави, че к огато се приказва за промяна на правосъдната власт, би трябвало да има ясно обрисувани параметри и да се каже какви са желанията за бъдещето. Като наклонност се чува в магистратската общественост с изказвания, че доста от съдиите с над 30 години стаж непрестанно ги реформират. Не е напълно ясно към какво се стремим, разкритикува Керелска.

" Магистратите са изтощени от съдени промени " , посочи съдията.
 Кандидатите за следователи показаха концепциите си, оповестиха се за по-добра работа на Висш съдебен съвет
Кандидатите за следователи показаха концепциите си, оповестиха се за по-добра работа на Висш съдебен съвет

Гласуването ще се организира на 11 юни

Според Керелска Конституцията не дава опция за промени в Закон за съдебната власт. При една смяна на съотношението има по-голяма възможност съставът в съдийска гилдия да попаднат съдии, които в полза на гилдията и на специалността да упражняват своите пълномощия правилно, счита Олга Керелска.

Според нея с смяна на Закон за съдебната власт може да стане от непрекъснато настоящ в непостоянно настоящ Висш съдебен съвет. В това предложение също се крият подводни камъни. За да се премине в такава смяна, би трябвало да се огледат функционалностите на Висш съдебен съвет, уточни Керелска.

В пълномощията на пленума на Висш съдебен съвет има неща, които могат да отпаднат, съгласи се Керелска с тезата на сътрудника си Атанаска Дишева.
 Главният прокурор желае Народно събрание да обясни разпореждания за спецсъдилищата
Главният прокурор желае Народно събрание да обясни разпореждания за спецсъдилищата

Как ще извършват отговорностите си съответните магистрати след закриването им

Адвокат Михаил Екимджиев съобщи, че след сформирането на 47-ото Народно заседание се появили едни мантри, че освобождението на основния прокурор и разпускането на Висш съдебен съвет може да стане през конституционно болшинство и промени в Конституцията. Никой не обяснил обаче за какво образуването на конституционно болшинство щяло да стане допустимо през октомври. Това било опрощение за правосъдната промяна. Символите на корупцията - основният прокурор Иван Гешев и актуалният състав на Висш съдебен съвет като част от правосъдната система не престават да действат и разрушават държавността, уточни Екимджиев.

Отново със законодателни промени относително елементарно можел да се разпусне актуалният състав на Висш съдебен съвет. Една от хипотезите, при които предварително може да бъде преустановен мандатът на групов орган, когато е нарушен квотният принцип. Има желязно съображение, че може да бъде разхлабен състава на Висш съдебен съвет, в случай че е изоставен от двама съдии. Повече от година Висш съдебен съвет работи в противоконституционен състав.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР