Реформата във висшето образование, предложена от бившия служебен министър акад.

...
Реформата във висшето образование, предложена от бившия служебен министър акад.
Коментари Харесай

Отлага се реформата във висшето образование

Реформата във висшето обучение, препоръчана от някогашния длъжностен министър акад. Николай Денков, към този момент се отсрочва, даже в частта й, която би могла да продължи и без настоящ парламент - минималните условия пред доценти и професори. Това стана ясно след съвещание на Съвета на ректорите, извършено предходната седмица в УМБАЛ " Проф. Ал. Чирков ", съобщи. 

" Няма по какъв начин незабавно да се създадат измененията във висшето обучение, чиито планове бяха оповестени за публично разискване в последните дни на предходния екип в МОН ", разгласи служебният министър проф. Сашо Пенов, представен от неговия пресцентър. По думите му минималните условия за атестиране на преподавателите и за заемане на университетски длъжности, както и правилникът за използване на Закона за развиване на университетския състав, занапред ще бъдат обсъждани.

Акад. Денков предложи обновени минимални условия пред доценти и професори през май т.г., целящи да покачат качеството на висшето обучение. Те се натъкнаха на съществени рецензии от гилдията, като някои ги сметнаха за непостижими, а други ги поддържаха и дефинираха даже за ниски за западните стандарти. Денков даде обещание да се съобрази с всички градивни оферти, получени от другите висши учебни заведения, като в министерството бе основана работна група, която редактира в началото препоръчаните промени в правилника за развиване на университетския състав (където са минималните изисквания). Новият план бе оповестен в последните дни на кабинета " Петков " - на 29 юли, като срокът за публичното му разискване е до 30 септември. И след тази дата обаче, макар че е обсъждан съвсем два пъти, той няма да бъде утвърден от МОН, излиза наяве след съвещанието на Съвета на ректорите.

" До момента в публичното разискване по плана са получени едвам 8 мнения. Освен това не е направена наложителната по закон оценка за въздействието на измененията ", показва министър Пенов, заявявайки да сътвори екип от представители на МОН и Българска академия на науките, които да попълнят неналичието. " Тепърва би трябвало да се потърси консенсус сред преподавателите от самите професионални посоки за минималните условия ", споделя още той.

" Министър Пенов съобщи, че тематиката не е на дневен ред, заради съществуването на висящо дело по оборване на правилника по правосъден ред и нуждата от правене на следваща оценка на въздействието му като нормативен акт. Това решение кореспондира с настояването на огромна част от научната и академична общественост за поредност и предвидимост при пристъпването към промени на настоящите правила за кариерно израстване в системата ", разяснява и проф. Лъчезар Трайков, ръководител на Съвета на ректорите в България и ректор на МУ-София. По думите му срокът за приемането на плана, изтичащ на 30 септември, ще бъде продължен.

Припомняме, че за разлика от този подзаконов акт, чието приемане отсрочва, новият екип в МОН реши да утвърди различен, препоръчан от акад. Денков - за увеличение на часовете в 5-7 клас по три предмета, макар множеството отрицателни мнения, изпратени до министерството от шефове.

Другата част от промяната на акад. Денков - въвеждането на нова национална препоръка за университетските преподаватели, също остана висяща още преди кабинетът " Петков " да падне. Първоначално бе заложено изискване университетите да одобряват в правилниците си новата методика за препоръка, с цел да получат обещаните за т.г. спомагателни 20 млн. лева Това изискване обаче бе оспорено от адвокати като незаконосъобразно и намесващо се в академичната независимост и в следствие бе отстранено от депутатите с актуализацията на бюджета от 1 юли. 

Обединенията на вузове

Темата за обединяването на вузове, която най-силно разбуни университетските среди, към този момент също не може да бъде придвижена напред - поради нужните законодателни промени, които в изискванията на длъжностен кабинет са невъзможни за утвърждение. " Проектът на идея за промени в Закона за висшето обучение, предвиждащи обединявания на висши учебни заведения, също не е от през днешния ден за на следващия ден. Срокът на разискването на плана е 30 септември, само че по него са постъпили нула мнения ", съобщи министър Пенов. По думите му следва да се съберат отзиви по концепцията, с цел да се сътвори върху тях план на промени в закона, защото " това няма по какъв начин да направи служебното държавно управление ". По думите му и в този момент законът дава благоприятни условия за сливане, само че за 9 година до в този момент няма нито едно такова предложение.

" Виждането на Съвета на ректорите и на министъра е, че занапред по реда на определяне на съдействие сред другите висши учебни заведения, в това число и по образование по взаимни стратегии, би трябвало да се натрупат задоволително справедливи предпоставки, с цел да се започват сходни процеси на процедура. Едва тогава на дневен ред би зародила нужда от тяхна спомагателна нормативна регулация ", показва по този мотив и акад. Лъчезар Трайков.

Бързо с измененията за просвета

За приемането на други промени, препоръчани от акад. Денков, обаче ще се направи всичко допустимо. " Промените в Закона за поощряване на научните проучвания, оповестени като идея, би трябвало да се осъществят до третото тримесечие на 2023 година, с цел да бъдат усвоени средства за Българска академия на науките по Плана за възобновяване и резистентност ", изясни служебният министър. За това по какъв начин да стане законовото обвързване на науката и нововъведенията също ще бъде основана работна група. Преди ден той съобщи, че готви нов законопроект за научните проучвания и новациите. Не е ясно по какъв начин той ще бъде признат без настоящ парламент.

" Съветът на ректорите има изключителна заинтригуваност от създаването на функциониращи правила в този нормативен акт (закона за поощряване на научните проучвания - бел. ред.) и разширение на обсега му, посредством включването на благоприятни условия за основаване на характерни форми на сдружаване сред университетите и бизнеса, за развиването на така наречен „ втора писта ” на практикоприложното висше обучение. Готовност за даване на идейни разработки в тази посока ще има още в края на идната седмица ", декларира шефът на Съвета на ректорите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР