Редовният парламентарен контрол за днес бе отложен. Предложението за промяна

...
Редовният парламентарен контрол за днес бе отложен. Предложението за промяна
Коментари Харесай

Парламентът проведе блиц контрол и продължава с промените в Изборния кодекс


Редовният парламентарен надзор за през днешния ден бе отсрочен. Предложението за смяна в програмата бе подкрепено от 109 гласа, срещу бяха 41 и 27 се въздържаха. Депутатите започнаха с блиц надзор, в който вземат участие служебните вицепремиери Атанас Пеканов, Христо Алексиев и Иван Демерджиев, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Втора точка от дневния ред е законопроект за одобрение на Изменение № 1 на Споразумението за даване на помощни услуги в поддръжка на правенето на Планове за ръководство на речните басейни и на Планове за ръководство на риска от наводнения за Република България сред Министерството на околната среда и водите и Международната банка за възобновяване и развиване от 26 юни 2018 година

След това депутатите ще продължат с разискването на измененията в Изборния кодекс, който е трета точка в програмата за през днешния ден.
Демерджиев: Бюджетът на Министерство на вътрешните работи би трябвало да се усили
Ако не бъдат получени поисканите от Европейската комисия (ЕК) средства, то бюджетът на Министерство на вътрешните работи би трябвало да бъде повишен, с цел да бъде обезпечено поисканото нарастване на щата на гранична полиция с 1260 души, изясни служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на блиц контрола в Народното събрание. Целта на нарастването на щата е да се приключи практиката за командироване на чиновници от всички структури по граничните зони и натрупването на ексклузивен труд.

Демерджиев добави, че Министерство на вътрешните работи е пренасочило средства, колкото е било допустимо, и е получена някаква помощ от Европейска комисия, само че комисията е отказала да даде средства за построяването на различен вид възпиращо оборудване по границата, тъй като към този момент е дала един път, тя обаче е подготвена да финансира различен вид действия.

Вътрешният министър добави, че настоящето оборудване по границата ни е извънредно ненадеждно. По думите му се обмислят механически решения, които да са работещи, само че това изисква време и финансов запас

Във връзка с придвижването на мигранти навътре в страната, Демерджиев уточни, че е направена тактичност по какъв начин колите, които транспортират жители, влезнали незаконно у нас, да бъдат спирани безвредно. Полицаите са снабдени с нови ленти за безвредно прекъсване, при по-голяма скорост, както и са дадени инструкции за по-добра връзка сред дежурните елементи и полицейските подразделения.

Вицепремиерът заяви също, че през вчерашния ден посланикът на Австрия е направил подробна ревизия по границата ни, като констатациите са позитивни и той ще ги рапортува на австрийското държавно управление.
Христо Алексиев: Да се забрани износът на дизелово гориво
За мен, като длъжностен вицепремиер, отговарящ за икономическите политики, е рационално да се забрани износът на дизелово гориво, с цел да бъде предпазен преди всичко ползата на българските жители. Това съобщи от парламентарната естрада служебният заместител министър-председател по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев. Вицепремиерът уточни, че сходна стъпка е подхванала Сърбия, а тематиката е част от връзката на страната ни с Европейската комисия (ЕК).

„ Санкционният правилник няма експлицитна възбрана за експорт на нефтопродукти с генезис от съветски недопечен нефт “, разяснява още веднъж Алексиев. Той напомни, че дерогацията за недопечен нефт е дадена на България, с цел да може страната ни да задоволи потребностите на своите жители. „ Потреблението на горива в България годишно е 3 млн. тона, от които 2,5 млн. тона е дизелово гориво “, изясни той.

„ Освен това количество дизелово гориво, належащо за вътрешното ползване, се създават и други деривати или съпътстващи артикули. Някои от тях нямат реализация в България. Ако някои от тях не бъдат освободени за експорт, складовете на рафинерията ще се запълнят за 14 дни, тя ще би трябвало да спре работа. Ако рафинерията спре работа, България ще би трябвало да внася горива от други страни “, предизвести Алексиев. Той добави, че в случай че това се случи, то може да повлие на цените на горивата в посока на тяхното нарастване.

Вицепремиерът увери, че всички диалози, които представители на служебния кабинет са провели с управлението на „ Лукойл “ са били за отбрана на ползите на българските жители.

Отговорът на Христо Алексиев бе в границите на парламентарния блиц надзор, след въпрос от народния представител от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев, който изиска информация за това до каква степен са стигнали диалозите на страната ни с Европейска комисия по тематиката.
Пеканов: Изготвянето на разбор не е наложително за влизането на страната в ерозоната
Изготвянето на разбор не е наложително за влизането на страната в ерозоната, съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов в границите на парламентарния блиц надзор в отговор на въпрос на депутата от „ Възраждане “ Цончо Ганев по отношение на разбор на изгодите и вредите от въвеждането на еврото в България.

„ По този разбор не се работи, решението за разбор е взето от предходния състав на Координационния съвет за подготовка на страната ни за участие в еврозоната “, сподели Пеканов. Той означи, че сега настоящият състав на Координационния съвет, в който взе участие и той, се е съсредоточил към други дейности, които са наложителни за осъществяване за влизане на страната в еврозоната.

Съсредоточили сме се върху съответните дейности, тъй като Народното събрание ни даде подобен мандат с решението си от 27 октомври за ускорение на процеса по приемането на еврото. „ Разбирам, че не сте съгласни с това решение, само че решението на Народното събрание е такова, каквото е “, съобщи Пеканов.

В имитация Цончо Ганев се обърна към вицепремиера Атанас Пеканов с думите, че той е краткотрайно изпълняващ тази служба, само че би трябвало да знае, че е задължен да съблюдава законите и конституцията. Длъжен сте да извършите нужния разбор и да предоставите поисканата публично от вас информация, съобщи Ганев. Според него анализът към този момент е изработен, само че вицепремиерът съзнателно го крие.

Българска телеграфна агенция напомня, че партия „ Възраждане “ е срещу приемането на България в еврозоната и възнамерява митинг на 3 декември.
Очаквайте детайлности!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР