Редовните краткотрайни физически упражнения подобряват някои мозъчни функции, свързани със

...
Редовните краткотрайни физически упражнения подобряват някои мозъчни функции, свързани със
Коментари Харесай

Краткотрайните физически упражнения подобряват мозъчните функции

Редовните краткотрайни физически извършения усъвършенстват някои мозъчни функционалности, свързани със способността за образование и запаметяване. Това откриха учени от Орегонския университет за опазване на здравето и просвета, заяви уеб сайтът MedicalXpress.

В рамките на проучване с мишки невробиолозите заключили, че физическата интензивност усилва активността на ген, който способства за определяне на връзка сред невроните в хипокампуса - мозъчна зона, обвързвана с образуването на паметта.

Наблюдавана е активността на централната нервна система у гризачите, до момента в който те били сложени в бягащи колела. Мишките пробягали няколкостотин километра за два часа.

Оказало се, че физическото натоварване, което е сравнимо с това при правенето на 4000 крачки от човек, асъдействало в мозъците на гризачите да се образуват синаптични връзки.

При това основна роля изиграл генът Mtss1L, който кодира протеин, пораждащ нагъване на клетъчната мембрана. В резултат на повърхността на невроните се появяват дендритни шипове - мембранни израстъци, образуващи синаптични връзки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР